tiistai 30. elokuuta 2011

Asunnon ostajan ongelma - millainen ostotarjous

Miten asunnon ostajan kannattaisi määritellä ostotarjouksensa? Mielipiteeni asiasta koskee kasvukeskusten (erityisesti erään jota olen seurannut) yksiöitä ja kaksioita. Helsinki kuitenkin saa jäädä sivuun, sillä siellä vallitsee aivan toivottoman järjetön hintataso asuntomarkkinoilla. Pidän Helsinkiä epäkiinnostavana asuntokaupunkina tällä hetkellä ja vielä pitkään.

Miten ostotarjous kannattaa laskea? Ensinnäkin voisi luopua ajattelusta, jonka mukaan omaan käyttöön ostettavan asunnon hintaa pitäisi arvioida täysin eri tavalla kuin ns. sijoitusasunnon hintaa. Mielestäni hyvä lähestymistapa on arvioida, mikä olisi kyseisen asunnon realistinen vuokra jos se vuokrattaisiin.

Aseta ostotarjouksesi niin, että kuvitteellinen vuokratuotto olisi vähintään 6 - 7,5 prosenttia. Itse lasken vuokratuoton karkeasti niin, että vähennän oletetusta kuukausivuokrasta vastikkeen ja kerron erotuksen kahdellatoista. Tämä on vuoden laskennallinen (kuviteltu mahdollinen) nettovuokratulo. Sen pitäisi mielestäni olla vähintään edellä mainittu 6 - 7,5 prosenttia asunnon velattomasta hinnasta. Keskustassa ainakin tuo 6 ja mitä kauempana sitä enemmän. Vastikkeeseen on laskettava myös ylimääräiset vastikkeet. Käytännössä oletettua tuottoa laskettaessa tulisi ottaa huomioon vielä erilaisia lisäkuluja, mutta riittäköön tämä.

Edellä kuvatun tilanteen saavuttaminen edellyttää käytännössä, että asuntojen hinnoista pitäisi saada tingittyä tapauksesta riippuen vähintään 10 - 20 prosenttia. Luultavasti tyypillisesti noin 15 prosenttia pitäisi saada hintaa alaspäin, mutta tilanne vaihtelee paljon.

Joitakin nyt varmaan häiritsee tuottonäkökulman toistaminen, kun puhutaan omaan käyttöön ostamisesta. Itse kuitenkin pidän tuottoajattelua erinomaisena apuna ostotarjousta mietittäessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti