torstai 22. elokuuta 2013

Kun puhelinmyyjä tarjoaa ilmaiset bokserit, sukat tai muuta, harkinta on sinulla!

Aiemmin olen kirjoittanut ilmaisista boksereista, joita sukkien ja muiden lisäksi tarjotaan puhelimitse tutustumista varten. Minäkin menin tällaisen ilmaisnäytteen aikanaan hyväksymään, vaikka jälkiviisaana tiedän että itselleni on paljon huolettomampaa ostaa bokserit, sukat ja mitkä tuotteet tahansa esimerkiksi kaupasta juuri silloin kun tarvitsen. Näin on asia henkilökohtaisen kokemukseni perusteella siitäkin huolimatta, että mitään ongelmaa ei lopulta ollutkaan tuon ilmaislähetyksen kanssa. Mutta se viisastava kokemus tuli siitä, että ehdin kuitenkin huolestua miten mahtaa onnistua boksereiden jatkolähetysten estäminen. Tuotteitahan alkaa sitten tulla maksullisina, ellei tee tai onnistu tekemään perumisilmoitusta ilmaisen lähetyksen jälkeen. Voin vain kuvitella, että niitä ihmisiä stressaa ja hermostuttaa, joilla on ongelmia tuossa perumisessa. Tarinoita ainakin tuntuu riittävän.

Enpä siis toista kertaa haksahda hyväksymään edes ilmaisina näytteinä boksereita, sukkia tai mitään muutakaan. Ainoastaan siinä tapauksessa saatan suostua vastaanottamaan ilmaisnäytteen tai esimerkiksi jonkin ilmaisen palvelun kokeilua varten (vakuutus ym.), kun kyseessä on tuntemani kotimainen luotettava yritys ja kun ilmaisen tuotteen jälkeen ei tule automaattisesti mitään maksullista. Maksullisuuden täytyy siis aina perustua erilliseen tilaukseen. Näiden edellä mainittujen ehtojen pitää täyttyä, jotta voin lähteä mukaan tällaiseen. Ja yrityksen yhteistietojen pitää olla helposti saatavilla aina. Juuri noissa yhteystiedoissa tuntuu olevan puutteita joidenkin yritysten osalta näissä bokseri-, sukka- ja muissa vastaavissa tapauksissa.

Olen saattanut tulla jopa ylivarovaiseksi näiden "ilmaisten lounaiden" suhteen. Jokin aika sitten soitettiin suuresta suomalaisesta tunnetusta perinteisestä luotettavasta yrityksestä ja tarjottiin ilmaista ”finanssituotetta”. Ehtokin oli niin helppo, että sitten vuoden maksuttoman voimassaolon päätyttyä ei tarvitse perua erikseen. Tuo ”finanssituote” vain päättyy, ellei tilaa sille jatkoa. Tästä olisi tullut vieläpä bonuksia. Mutta kun kaikki aina sanovat, että "ilmaisia lounaita" ei ole, niin olen alkanut vähän uskoa ettei niitä sitten ole vaan aina on jokin jekku takana. Niinpä intin puhelinmyyjältä, että eihän se sitten vain sido mihinkään ja eihän sitten tule kustannuksia. Myyjä jo hiukan tuskastuikin, tosin aivan ymmärrettävästi, kun kysyin ja kysyin. Hiukan neuvottoman tuntuisena hän lopulta totesi, että näin heille on tästä tuotteesta kerrottu että ei osaa enempää sanoa. Eli myyjätkin joutuvat hankalaan väliin, kun toisaalla on epäluuloinen asiakas ja toisaalla tulosta odottava toimeksiantaja ja sitten vielä myytävänä on tuote joka herättää epäuskoisuutta joissakuissa.

Toinen syy, miksi en ollut innostunut edellä kuvatusta tarjouksesta ilmaiseksikaan, oli se, että arvelin vastaavan ”finanssituotteen” sisältyvän jo minulla olevaan vanhaan tuotteeseen. Nyt sitten jälkeenpäin, kun samasta yrityksestä otettiin yhteyttä hiukan samoissa asioissa, varmistuikin että juuri näinhän se oli. Eli turhaan olisin ottanut vastaan tarjotun ”näytteen".

Kannattaa olla mieluummin tarkkana tuntemattomien myyjätahojen ja nimenomaan joidenkin hankalien ilmaisnäytteiden kanssa kuin katua ja olla huolissaan miten mahtaakaan käydä. Tuo tuntemus ei ole mukava kenellekään. On ikävää, jos ei meinaa saada edes yhteyttä myyjätahoon tai ei edes tiedä mihin voisi ottaa yhteyttä. Tällaista esiintyy jatkuvasti verkkokeskusteluista päätellen. Toisethan kyllä kehua retostelevat hyvillä kokemuksillaan sekä ilmaisnäytteistä että jatkotilauksista, joten myös hyviä kokemuksia varmaankin on.

En kuitenkaan halua sekoittaa joitakin ulkomaisia epävarmoilla yhteystiedoilla varustettuja yrityksiä kotimaisten tunnettujen tai avoimesti toimivien yritysten kanssa. Jälkimmäisten kanssa on helpompi asioida myös ongelmatilanteissa, ja niiden uskoisi pitävän huolta siitä että huonot uutiset eivät leviä esimerkiksi verkossa.


Lue myös blogin muita kirjoituksia. Lue vaikka koko blogi!

1 kommentti:

  1. Jaahah. Edellisen bloggauksen kommenttilaatikkoon jo huomautinkin, että linkkisivulla oikotieto.fi mainitaan virheellisesti minun blogini linkissä nimeni jäljessä taustaryhmä "Sinivalkoiset". Minulla ei ole mitään taustaryhmää. Ja näihin asti oikotieto.fi-sivulla onkin nimeni jäljessä ollut tyhjää aivan oikein (eli ei mitään poliittista taustaryhmää).

    VastaaPoista