tiistai 31. tammikuuta 2012

Etuovi, Oikotie ja Jokakoti - paras asuntosivusto?

Etuovi on mielestäni parempi käyttöliittymä kuin Jokakoti tai Oikotie. Etuovi on siis paras asuntosivusto, paras käyttöliittymä, omasta näkökulmastani. Oikotiessä tosin on pari hyvää erityisominaisuutta.

Suuret kiinteistönvälittäjäthän ovat kuulemma siirtymässä Jokakotiin, mikä (siirtyminen) ei palvele ainakaan minua. Käytin joskus Jokakotia lisätukena kun selailin asuntotarjontaa, mutta se jäi lyhytaikaiseksi kiinnostukseksi. Nykyään katselen asuntoja ainoastaan Etuovesta (en ole kuitenkaan osto- enkä myyntiaikeissa).

Etuovessa oli pitkään mielestäni selviä puutteita. Sen hakumäärittelymahdollisuudet olivat liian suppeat. Tosin silloinkin se oli paras käyttöliittymä. Sitten kuitenkin sivusto kehittyi, ja uudet piirteet jopa alkoivat toimia. Sen jälkeen Etuovi on ollut entistä parempi käytettävyydeltään.

Etuoven käytettävyydellä tarkoitan sitä, että se tukee asunnonetsijän ajattelua, ainakin minun, kun sinne voi kerralla määritellä monenlaisia ”muuttujatietoja” asunnoista.

Onkin kiinnostava kysymys, mitä tarkoitetaan asiakas- tai kuluttajalähtöisyydellä asuntosivuston yhteydessä. Tarkoitetaanko sillä sivuston käytettävyyttä ja hinnoittelua välittäjän tai myyjän kannalta vai käytettävyyttä asunnonetsijän kannalta. Nyt ”puhdasoppinen” sanoo, että tietysti välittäjän ja myyjän kannalta, sillä nehän sivuston käytöstä maksavatkin. Tässä ”puhdasoppinen” menee metsään. Hiukan enemmän luovuutta vaaditaan, jotta ymmärtäisi mikä on se todellinen asiakas tai kuluttaja tässä yhteydessä. Eiköhän sivustojen tarkoituksena kuitenkin ole saada ihmiset ostamaan asuntoja. Silloin sivuston käytettävyys juuri asunnonetsijän kannalta on avaintekijä.

En halua kuitenkaan mainostaa Etuovea enkä mitään muutakaan, sillä se on asianomaisten itsensä asia. Luulen joka tapauksessa, että nyt on murrosvaihe ja lopputulos on aikanaan hyvä. Se, että suuret välittäjät siirtyilevät sivulta toiselle, piristää markkinoita. Kaikki osapuolet joutuvat nyt kilpailemaan asemastaan. Johan Etuovelta tuli sähköpostiini mainos, että minä yksityinen ihminen voisin oliko se 150 eurolla ostaa ilmoitustilaa joksikin ajaksi. Siis nyt tällainen yksityinenkin ihminen alkaa olla kiinnostava osapuoli. Hyvä niin. Tässä taitaa olla kyse myös siitä, että asunnonosto- ja myyntikäyttäytyminen on muuttumassa. Ei ollakaan enää niin välittäjäriippuvaisia.

Jos Etuovi huomaa, että ilmoittajat kaikkoavat, eiköhän sivusto pyri muuttamaan hinnoitteluaan tai muita markkinointitekijöitään siihen suuntaan, että ilmoittajat muuttavat jälleen suuntaansa. Näin kilpailu parantaa tasoa kaikkien kannalta. Toki sekin sopii, että Jokakoti yhtäkkiä avautuu niin loistavana sivustona, että sitä on suuri ilo käyttää. Ihan sama. Kuinka vaan.

Minäkin olen markkina (heh).

Korjaus: Mainos sähköpostiini tuli Oikotiestä eikä Etuovesta. Ja Oikotiessähän on ollut tähänkin asti yksityishenkilöiden ilmoituksia.

2 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. www.koti24.fi on tullut tarjoamaan Suomalaisille ilmaisia asuntolistauksia

    VastaaPoista