torstai 1. maaliskuuta 2012

Varo boksereita ja tuntemattomia numeroita

Yhtenä päivänä soitettiin taas tuntemattomasta numerosta. Yritän olla vastaamatta näihin puskapuheluihin. Jos soittaja ei voi toimia avoimesti, on hänessä jotakin epäilyttävää. Jos hän ei halua toimia avoimesti, en ”paljasta” minäkään itseäni hänelle vastaamalla puhelimeen. Tosin ei se ongelma ole siinä ”paljastumisessa”, sillä minähän olen julkinen joka tapauksessa. Kyse on siitä, että häiriö- tai joistakin puhelinmyyntitapauksista oppineena haluan välttää kiusallisia tilanteita. Todettakoon nyt kuitenkin, että puhelinmyynti on asiallista toimintaa sinänsä.

Toki ihmisellä on oltava oikeus salaiseen numeroon. Eihän ketään voi velvoittaa siihenkään, että hänellä yleensä edes olisi puhelinta. Ongelma syntyy siinä tapauksessa, kun salainen numero yrittää soittaa vaikkapa minulle. Reilun pelin henkikin jo antaa minulle moraalisen oikeuden olla vastaamatta tuollaiseen soittoyritykseen. Eikös sellainen käy ajan myötä tuskatuttavaksi myös puskasta soittajalle itselleen. Varmaan ihmettelee tämä soittaja, miksen minä vastaa.

Nyt sitten eräät telemarkkinointifirmat eli puhelinmyyntiyritykset ovat alkaneet syyllistyä tähän salailuun. Tulee silloin tällöin soittoja tuntemattomasta numerosta. Tähän osaan jo varautua, ja oletan heti että kyseessä on jälleen puhelinmyyntisoitto. Enimmäkseen en vastaakaan näihin tuntemattomiin soittoihin. Joskus harvoin kuitenkin teen poikkeuksen siltä varalta, että soittaja sattuisi sittenkin olemaan minun kannaltani tärkeällä asialla. Voihan joku lähipiiriini kuuluva henkilö soittaa tuntemattomasta numerosta, vaikka tällaisia potentiaalisia soittajia ei juurikaan liene.

Eräänä päivänä tuli puhelu tuntemattomasta numerosta. Lopulta vastasin. Tämä oli jälleen näitä ilmaisia näytteitä tarjoavia tapauksia. Olin heti varuillani, ja oli täysin selvä etten ottaisi mitään vastaan edes ilmaiseksi. On nimittäin paljon varoittavaa keskustelua verkossa siitä, miten näiden ilmaisten näytteiden kanssa voi käydä varsinkin tuntemattomien toimijoiden kyseessä ollen.

Tämä viimeisin ilmaisnäytetarjous koski terveyssukkia. Sanoin myyjälle kohteliaan selkeästi (ainakin yritin olla selkeä), että en ole kiinnostunut. Myyjä kuitenkin jatkoi, että ”Ari” oletko kokeillut koskaan terveyssukkia. Kyllä hän sitten kuitenkin melko pian lopetti yrittämisensä, ja asia oli sillä selvä. En muuten pidä pahana sitäkään, että myyjä yrittää kaikesta huolimatta, sillä niin myyjän ilmeisesti pitää tehdä jos aikoo edes yrittää pysyä myyjänä. Hirveää hommaahan se on. Turha näille ihmisille on tiuskia. Ei sellainen käytös ole mitenkään edes cool.

Varsinainen opettavainen ilmaistarjous muutama kuukausi sitten koski boksereita. Menin hölmö suostumaan vastaanottamaan tällaisen bokserinäytteen hyvin tietoisena kylläkin ehdoista ja minua koskevista jatkovelvoitteista. Jo puhelimessa tuli selväksi, että ellen itse selvästi kieltäydy maksullisista jatkolähetyksistä niitä lähetyksiä sitten tulee säännöllisesti ja minä maksan.

Puhelun jälkeen rupesin etsimään verkosta informaatiota kyseisenlaisista tapauksista. Viestit olivat lievästi sanottuna varoittavia. Toki oli myös myönteisiä kokemuksia. Keskustelijat olivat ilmeisesti enimmäkseen naisia, sillä naisillehan tällaista ilmaisnäytetarjontaa valtaosin kohdistetaan. Ja naiset ovat myös sellaisista yllättävän kiinnostuneita. Mutta tämä tapaus pani kellot soimaan, koska monessa verkkokommentissa valitettiin että firmaan oli ollut vaikea saada yhteyttä kun olisi halunnut perua jatkotilauksen.

Sain sitten yhdet bokserit ja nipun lappuja ja lippuja. Luin tarkkaan, miten pitää toimia ettei joudu ottamaan jatkossa vastaan maksullisia boksereita. Yrityksen antamat yhteystiedot olivat vähäiset, eikä myöskään suomenkielistä verkkosivua yritykseltä löytynyt. Lähetin lopulta selväsanaisen sähköpostiviestin ja jännityksellä jäin odottamaan, onko vastaanottajaosoitetta lainkaan olemassa. No ei tullut onneksi virheilmoitusta, että osoitetta ei löydy. Johonkin siis viesti todella meni. Jäin jälleen jännittämään, entäs seuraavaksi, tuleeko vastausta kyseisestä yrityksestä.

Vastaus tuli ehkä seuraavana päivänä, ja se oli selkeä peruutukseni kuittaus. Näitä samansisältöisiä vastauksia tuli jopa kaksi. Mutta oli tuosta yksien boksereiden vastaanottamisesta ja ohje- ja muihin lappuihin tutustumisesta minulle niin kohtuuton vaiva hyötyyn nähden, että otin opikseni. Mieluummin maksan boksereista niitä tarvitessani ja ostan vaikka useammat kerralla, kuin rupean hoitamaan jännittävää byrokratiaa yksien ilmaisten takia.

Jonkin aikaa tämän jälkeen mielessä oli aivan pienen pieni jännäys sen suhteen, tulisiko noita jatkolähetyksiä sittenkin kaikesta huolimatta. Tämä huoli oli kuitenkin todella pieni, ja uskoin kyllä että kaikki on kunnossa. Eikä tullut.

5 kommenttia:

  1. soitti äsken mullekkin ja otin ton ilmaisnäytteen mutta nyt aloin ajatteleen samoja asioita kun sä. Voitko antaa sen sähköpostin niin peruutan kyllä samantien koko roskan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa odottaa se ilmaislähetys. Näin tulee ensinnäkin varmistettua, että asioit oikean firman kanssa. Toiseksi, lähetyksessä mukana olevaa asiakasnumeroa on syytä käyttää, kun on yhteydessä firmaan, jotta asia tulisi kerralla kuntoon.

      Omassa viestissäni peruin selkeästi sekä jäsenyyden että jatkolähetykset. Erikseen vielä kielsin lähettämästä minulle mitään tuotteita. Vaadin heiltä vielä vahvistuksen, että perumiseni on huomioitu.

      Poista
    2. Voisitko kuitenkin antaa yhteystiedot tuohon firmaan? Tapahtuneesta on tosin näköjään aika kauan mutta jos millään muistaisit yrityksen nimeä.. menin ajatuksissani ottamaan. Jotaik bambu-boksereita kauppasivat. Eka ja vika kerta.

      Poista
    3. Voisitko kuitenkin antaa yhteystiedot tuohon firmaan? Tapahtuneesta on tosin näköjään aika kauan mutta jos millään muistaisit yrityksen nimeä.. menin ajatuksissani ottamaan. Jotaik bambu-boksereita kauppasivat. Eka ja vika kerta.

      Poista
    4. Aikanaan perumiseen käyttämäni sähköpostiosoite ei toimi nykyään valitettavasti.

      Poista