torstai 1. joulukuuta 2016

Verkkosivuilla vierailevat robotit – tyhmä ihmettelyni

Iltalehtien ja muiden verkkolehtien sivuilla kysytään usein esimerkiksi, pitäisikö X:n erota, tai jotakin muuta, johon voi klikata jonkin vastausvaihtoehdon. Tässä yhteydessä sivu saattaa pyrkiä kontrolloimaan, onko vastaajaksi aikova taho robotti vai eikö ole.

Nämä verkkolehtien yleisöön ujuttautuneet robotit ovat oudosti käyttäytyviä ”otuksia” päätellen siitä, mitä niiden oletetaan osaavan ja mitä ei. Niiden mitä ilmeisimmin oletetaan osaavan klikata pallukkaa jonkin vastausvaihtoehdon kohdalla ja sotkevan siten ”tutkimustulosta”, mutta niiden oletetaan toisaalta jättävän poikkeuksetta tai lähes poikkeuksetta ruksaamatta kohdan ”En ole robotti”.

Mahdollisesti erittäin tyhmä kysymykseni on, mitä tällaiset oliot oikein ovat. Siis millä tavalla pitää olla osaamaton esimerkiksi ihmiseen verrattuna, jotta tällainen hassusti valikoiva ruksaus- ja pallukanklikkauskäyttäytyminen todellakin toteutuu? Asian tekee entistä oudommaksi se, että samojen robottien oletetaan ja pelätään osaavan kirjoittaa kommentteja. En ainakaan usko, että sivustot siihen luottavat että nämä ei-toivotut robotit jättäisivät ruksaamatta kohdan ”En ole robotti” sen takia että ovat valtaosin tai kaikki niin rehellisiä tai että ne olisi luotu niin rehellisiksi jostakin kumman syystä. Yritetäänkö tässä vain tuurilla luottaa siihen, että kyseiset robotit eivät ymmärrä väitettä ”En ole robotti” ja sitten sattumanvaraisesti puolet jättäisi ruksaamatta? Aika laiha lohtu olisi sekin.

Jos en vieläkään paljastanut tyhmyyttäni tai epäjohdonmukaisuuttani, sille en sitten voi mitään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti