tiistai 6. joulukuuta 2016

Italian referendum oli – veikkaukseni pahasti alakanttiin

Italian kansanäänestyksen tulos olikin noin 60-40 ei-kannan hyväksi. Erehdyin siis melkoisesti, kun veikkasin perustellusti 54-46, ei-puolen voittoa toki. Miten voivat gallupit näin paljon heittää äänestystuloksesta? Sinänsähän gallupit saattoivat olla vaikka kuinka oikeassa senhetkisen tilanteen suhteen, mistäpä sen tietää. Ja jonkin verran ei-puolen pitikin saada lisää mielestäni gallupeihin verrattuna, mutta että aivan järjettömän paljon.

Oliko merkitystä sillä, että julkisia kyselyitä ei ollut vajaaseen kuukauteen ennen äänestystä? Toiseksi, oliko ei-puolella parempi kampanja ja parempi strategia? Ehkä heillä oli myös parempaa sanottavaa. Olisiko tässä käynyt myös niin, että joidenkin mielessä ei-kannan imago parani ja tuntui normaalilta vaihtoehdolta? Jotenkinhan tästäkin äänestyksestä onnistuttiin luomaan epäilyttävä kuva liittämällä äänestys vahvasti Viiden tähden liikkeeseen josta siis on puolestaan kerrottu siten että siitä saattaisi syntyä joillekuille epäilyttävä kuva. Nyt jälkeenpäin on taas suorastaan korostettu, että tällaisesta yhteydestä ei ollut kyse juuri tässä äänestyksessä vaan että esimerkiksi ei-mielisiä oli monilta tahoilta. Toisaalta aika vähällehän tämän äänestysaiheen käsittely jäi mediassa ennen äänestystä, ja äänestyksen jälkeen on lähinnä toistettu viestiä, että eipä tässä taida tapahtua ihmeitä EU:n suhteen eikä Italian eikä paljon minkään suhteen lähivuosina.

Jossakin määrin mielenkiintoinen oli kommentti, että tässä äänestyksessä eivät olleet vanhemmat ikäluokat vastaan muut tai jotkut muut, eikä siten ollut nähtävissä erityisesti minkään väestöryhmän kritiikkimieltä, kun tässä kuulemma selvästi aktiivisimpia olivatkin noin parikymppisestä 35:een olevat ihmiset. Okei, ei sen tarvitsekaan mitään erityistä merkitä, että nuorehkot olivat ”yliaktiivisia” äänestäjiä, mutta tuli vaan mieleen ehkä ihan aiheetta, että nuorten työttömyys on kova Italiassa. Tuli todellakin vaan mieleen, mutta ei asian tarvitse mitään sellaista merkitä välttämättä.

Nyt sitten toivotaan Grillon Viiden tähden liikkeelle suurta menestystä lähitulevaisuudessa, toivokaamme kaikki.

sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Italian kansanäänestys – veikkaukseni

Italian perustuslakikansanäänestystä koskevat julkiset mielipidekyselytulokset olivat jo pitkään ei-voittoisia ennen loppuaan. Ero vain kasvoi koko ajan. Yksi kysely näytti jopa kymmenen prosenttiyksikön etumatkaa ei-mielipiteelle, siis perustuslakimuutosta vastustavalle kannalle, kantansa ilmaisseiden vastauksissa. Sama tutkimuslaitos taisi saada kahdessa aiemmassa kyselyssään kuuden ja kahdeksan prosenttiyksikön etumatkan ei-kannalle. Ja vieläpä nousevassa järjestyksessä muistaakseni, joten tämäkin pieni yksityiskohta tukee omassa veikkauksessani eron kasvamista ei-äänten suuntaan.

Julkisten mielipidekyselyiden kyllä- ja ei-käyrien ero päätyi lopussa noin kuuteen prosenttiyksikköön. Vähimmilläänkin oletan tämän eron toteutuvan nyt myös äänestystuloksessa. Lisäksi jälleen saattaa käydä niin, että ei-äänten osuus äänestyksessä on jopa suurempi kuin kyselyt osoittaisivat. Näin ollen veikkaan tulokseksi ei-äänten voittoa 54-46, eli kahdeksan prosenttiyksikön voittoa ei-äänille.

torstai 1. joulukuuta 2016

Verkkosivuilla vierailevat robotit – tyhmä ihmettelyni

Iltalehtien ja muiden verkkolehtien sivuilla kysytään usein esimerkiksi, pitäisikö X:n erota, tai jotakin muuta, johon voi klikata jonkin vastausvaihtoehdon. Tässä yhteydessä sivu saattaa pyrkiä kontrolloimaan, onko vastaajaksi aikova taho robotti vai eikö ole.

Nämä verkkolehtien yleisöön ujuttautuneet robotit ovat oudosti käyttäytyviä ”otuksia” päätellen siitä, mitä niiden oletetaan osaavan ja mitä ei. Niiden mitä ilmeisimmin oletetaan osaavan klikata pallukkaa jonkin vastausvaihtoehdon kohdalla ja sotkevan siten ”tutkimustulosta”, mutta niiden oletetaan toisaalta jättävän poikkeuksetta tai lähes poikkeuksetta ruksaamatta kohdan ”En ole robotti”.

Mahdollisesti erittäin tyhmä kysymykseni on, mitä tällaiset oliot oikein ovat. Siis millä tavalla pitää olla osaamaton esimerkiksi ihmiseen verrattuna, jotta tällainen hassusti valikoiva ruksaus- ja pallukanklikkauskäyttäytyminen todellakin toteutuu? Asian tekee entistä oudommaksi se, että samojen robottien oletetaan ja pelätään osaavan kirjoittaa kommentteja. En ainakaan usko, että sivustot siihen luottavat että nämä ei-toivotut robotit jättäisivät ruksaamatta kohdan ”En ole robotti” sen takia että ovat valtaosin tai kaikki niin rehellisiä tai että ne olisi luotu niin rehellisiksi jostakin kumman syystä. Yritetäänkö tässä vain tuurilla luottaa siihen, että kyseiset robotit eivät ymmärrä väitettä ”En ole robotti” ja sitten sattumanvaraisesti puolet jättäisi ruksaamatta? Aika laiha lohtu olisi sekin.

Jos en vieläkään paljastanut tyhmyyttäni tai epäjohdonmukaisuuttani, sille en sitten voi mitään.