Kolmen päivän koulutusvapaa tuskin menee läpi. Senhän oli tarkoitus tulla voimaan vuoden 2013 alussa. Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) hallitus kuitenkin tyrmäsi nyt asiaa koskevan työryhmäesityksen. Kolmen päivän koulutusvapaasta on ollut tulkintaerimielisyyksiä, joita on yritetty ratkoa vuoden ajan sen jälkeen kun asiasta oltiin sopivinaan osana raamisopimusta. Teknologiateollisuuden työnantajapuoli tosin on vastustanut koulutusvapaauudistusta koko ajan.
Kun lukee työntekijäjärjestöjen kommentteja tästä kolmen päivän koulutusvapaasta, alkaa selvitä että kyse on lähinnä työntekijäpuolen sisäisestä profiilinnostosta. Nimenomaan SAK:n edustajat korostavat, että palkansaajaryhmät ovat eriarvoisessa asemassa työpaikkakoulutuksen suhteen. Kun toimihenkilöt saavat työhön liittyvää koulutusta jatkuvasti, työntekijä-työntekijöitä (duunareita) koulutetaan minimaalisesti.
Asetelma koulutusvapaaväännössä on nurinkurinen. Koulutusvapaata ajavien retoriikkahan on muun muassa sellaista, että uudistuksen avulla parannettaisiin osaamista ja kilpailukykyä kovenevassa globaalissa kilpailussa. Tällaiseen sanamuotoon sisältyy ajatus, että työnantajat eivät ymmärrä omaa parastaan tässä suhteessa ja siksi työntekijäpuolen pitää muistuttaa työnantajapuolta asiasta kaikin voimin kuukausitolkulla. Voisiko todella olla niin, että esimerkiksi SAK tietää työnantajia paremmin mikä on organisaatioiden ja henkilöstöjen etu kovenevassa kilpailussa. Tuntuu uskomattomalta, että näin olisi. Onhan tietysti tilanteita, joissa yksittäinen henkilö, työnantaja tai etujärjestö on asenteidensa ja uskomustensa vanki eikä näe omaa etuaan ennakkoluuolojensa läpi, mutta tässä asiassa tuskin esimerkiksi SAK pystyy neuvomaan.
Asiaa sekoittaa lisäksi se, että alun perin esitys koulutusvapaasta tuli kolmikannan yhdeltä kannalta, valtiolta. Se olisi valmis tukemaan uudistusta rahallisesti. Jälleen olisi luvassa vähennyksiä ja porkkanoita. työnantajille, kun ne eivät osaa käyttää läheskään kaikkia entisiäkään. Jokainen tällainen uudistus lisää runsaasti byrokratiaa, kun edunsaajan pitää tehdä hakemuksia, odottaa päätöksiä, toimia pikkutarkasti ohjeiden mukaan ja raportoida tuen käytöstä, ja tuen myöntäjän pitää valvoa sekä lain noudattamista että tuen käyttöä. Esimerkiksi työsuojeluviranomaisille tulee lisätöitä.
Miten olisi kolmen vuoden koulutusvapaa työelämäkokeilu toimihenkilöille (osittainen vitsi, tarkoitettu vain lukutaitoisille)?
Aiempi blogimerkintäni koulutusvapaasta on täällä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti