sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Maahanmuutto aiheena – olin väärässä

Monta vuotta sitten, kun mietin erään kirjoitelman aihetta, minulle ehdotettiin aiheeksi maahanmuuttoa. Ehdottaja itse oli tekemässä kirjallista työtä aiheesta. Näköpiirissäni oli kuitenkin jo jonkinlainen aihealue, josta olin kiinnostunut, ja tuskin olin muutenkaan aidosti kiinnostunut maahanmuutto-aiheesta. Aihe tosin tuntui olevan jo tuolloin hyvin suosittu, ikään kuin muodissa. Näkökulmat aiheeseen olivat ja ovat edelleenkin esimerkiksi sosiaalipolitiikan, sosiaalityön, kotoutumisen, työllisyyden, koulutuksen ja myös erilaisten vähemmistöjen näkökulmia, olettaakseni.

Sitten kun olin tekemässä tuota mainittua kirjoitelmaani, jälleen tuli esille maahanmuutto-aihe. Eräs henkilö kertoi mielipiteenään, että maahanmuutto olisi erittäin hyvä aihe, joka on nyt pinnalla. Minä sen sijaan pidin aihetta omissa ajatuksissani tuolloin, siitä on jo monta vuotta, loppuun kulutettuna ja buuminsa ohittaneena.

Nykyään maahanmuutto on yhä keskeisempi aihe kaikilla elämänalueilla, eli siitä kirjoitetaan yhä enemmän ja sen parissa tehdään työtä aina vain enemmän alalla kuin alalla ja lukuisissa projekteissa. Itse en ole tekemisissä maahanmuuttoasian kanssa, joten käsitykseni aiheen korostuneesta esillä olosta perustuu vaikutelmaan.

Kun siis omaa aihettani miettiessäni minulle annettiin vinkkinä maahanmuutto-aihe, en luultavasti edes tiennyt sellaisesta ilmiöstä kuin maahanmuuttokritiikki. Ainakaan minulla ei ollut siitä erityistä käsitystä. Eikä sitä käsitystä ollut sen kummemmin siinäkään vaiheessa, kun tosiaan vähän myöhemmin toisen kerran ”mainostettiin” maahanmuutto-aihetta. Eikä näillä aihetta suositelleillakaan ollut varmaankaan mielessään mikään maahanmuuttokriittisyys vähääkään. Tämä vain tarkennuksena mainittakoon.

Olin siis väärässä siinä, että maahanmuutto aiheena olisi jo ajat sitten hiipunut. Kävi juuri päinvastoin, kaikista näkökulmista katsottuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti