sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Forssa, Forssan Lehti, kiinnostaa

Silloin tällöin, kun käyn lähellä Forssaa eli eräässä Forssan naapurikunnassa, luen Forssan Lehteä runsain määrin ja tarkkaan. Forssan asiat kiinnostavat suuresti, vaikka eivät niin paljon kuin kyseisen naapurikunnan. Viime lukukerrasta jäivät mieleeni muun muassa jutut, jotka koskevat Forssan taloutta ja Forssan seudun kuntaliitoskeskustelua.

Forssan taloudesta oli kiinnostava sellainen juttu, jossa jo otsikossa todetaan että juustohöylä ei riitä. Sanoma taisi siis olla, että kaupungin taloutta pitää korjata oikein kunnolla. Eihän asiassa sinänsä mitään poikkeuksellista ole näinä aikoina, tuttua puhetta joka puolella. Äkkiä tulee mieleen esimerkiksi eräs keskisuomalainen kaupunki, jota seuraan suurella mielenkiinnolla, mutta tosiaan onhan niitä paljon muitakin.

Kun luin tuota juttua Forssan talouden tasapainottamisesta, sain jotenkin huomaamattani ja ehkä aivan aiheetta vaikutelman, että tässä talouspulmassa on Forssan luottamushenkilöillä ja virkamiehillä työtä kerrakseen kuten aina näissä nykyisissä kuntatalouden pulmissa. Niinpä yllätyinkin, kun jutun (muistaakseni) lopussa lyhyesti ja ytimekkäästi todettiin että kiireellisin tehtävä on nostaa Forssan visuaalinen ilme. Samalla tuli jälleen mieleen eräs toinen kaupunki eräässä toisessa maakunnassa, jota seuraan suurella mielenkiinnolla.

Toinen kiinnostava aihe Forssan Lehdessä oli kuntaliitoskeskustelu. Forssa ja selvityksen kohteina olleet Forssan seutukunnan kunnat olivat antaneet päätöksensä siitä, haluaako kunta lähteä jatkoselvityksiin varsinaisesta kuntaliitoksesta. Muistaakseni se meni niin, että Forssa haluaisi mutta seutukunnan muut kunnat eivät. Joku sitten Forssan Lehdessä, olisikohan ollut jopa itse Forssan Lehti, pahoittelikin, että nyt ei vieläkään päästä purkamaan seudullista byrokratiaa ja päällekkäisyyttä kun kuntaliitos ei etene.

Minä päinvastoin olen sitä mieltä, että onneksi nyt ei jouduta Forssan seutukunnalla esimerkiksi viiden vuoden jähmettämissopimuksiin jotka estävät kuntabyrokratian keventämisen, päällekkäisyyksien karsimisen ja kustannusten vähentämisen vaikka niin haluttaisiinkin. Ja toiseksi, luovatko pienet kunnat olemassaolollaan päällekkäistä hallintoa seudulle? Luulen, että eivät käytännössä lainkaan.

Tulee mieleen vähän sellainen filosofinen kysymys, että mistä johtuu tämä jako että Forssa haluaa mutta seutukunnan muut kunnat aika selvästi eivät halua. Onko siinä taustalla jokin syvällinen ideologia vai mikä siinä on selityksenä?

Lopuksi viimeaikainen mottoni: Suomen kuntarakenne ei ole kovinkaan kiinnostava asia. Sen sijaan erittäin kiinnostava ja tärkeä asia on kunnan rakenne.

Lue myös blogin muita kirjoituksia, lue vaikka koko blogi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti