sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Maaseutu onnellisempi vai varttuneempi väestö vai mikä – todellinen ”linkki” jäi kiinnostamaan

Tiedotusvälineet (jotka mainostavat pitäneensä sivistyksestämme huolta olemassaolonsa ajan ja mielestään myös siksi ansaitsevat vieläkin parempaa verokohtelua) ovat kertoneet viime päivinä jotakin sellaista, että maaseudulla asuvat kokevat itsensä onnellisemmiksi kuin kaupungissa asuvat. Näistä jutuista en ole päässyt selville, onko tuloksessa huomioitu ikäryhmien vaikutus. Olen joskus lukenut nimittäin, että eläkeikäiset olisivat onnellisempia kuin muut.

Jos sanotaan, että maaseudulla asuvat ovat onnellisempia kuin kaupungissa asuvat, mikä ei tosin ole mielestäni vielä kovin paljon sanottu, niin täytyy sen kuitenkin jotakin tarkoittaa. Sen täytyy tarkoittaa sellaista, mikä ainakin jollakin hämärällä tavalla liittyy maaseutuun ja kaupunkiin.

Siis suoraan sanoen, minua kiinnostaa hiukan, ovatko tällä hetkellä maaseudulla asuvat onnellisempia lähinnä sen takia kun ovat yleisesti eri-ikäisiä ja ehkä jonkin muunkin olennaisen seikan suhteen erilaisia kuin kaupungissa asuvat, vai siitä huolimatta. Yritin löytää tutkimuksen sivuilta selvyyttä asiaan, mutta ei se minulle selvinnyt. Oletan kuitenkin vahvasti ja hyväntahtoisesti, että kyllä ne ovat ottaneet huomioon erinäisiä seikkoja, mutta tämä on kuitenkin edelleen vain oletukseni. Toivottavasti ovat ottaneet huomioon. Vai onko tyydytty tässä vaiheessa vain toteamaan aineistossa esiintyvä ero, että maaseudulla asuvien joukossa on enemmän onnellisuutta ja sillä selvä. Ei siinä mitään, käyhän sekin. Itse vain usein harhaudun miettimään, mistähän jokin kiinnostava seikka oikein johtuu.

En toki oleta tutkimuksen osoittavan tai väittävän, että jos vaihdettaisiin väestöjä maaseudun ja kaupungin kesken niin tulos olisi edelleen se että maaseudulla onnellisempia kuin kaupungissa. Siis, ei se kai sentään niin puhtaasti ole syy-vaikutussuhteessa yhdyskuntarakenteeseen tuo onnelliseksi itsensä kokeminen, mutta mistä sen tietää vaikka olisikin. Lisäksi, näytti muutenkin siltä, että onnelliseksi kokeminen oli vain yksi pieni osa koko tutkimustulosta mutta ehkä kaikkein ”aikuisviihteellisin” ja siten suurta lukijakuntaa kiinnostavin.

Muuten, ehkä perussuomalaiset olettavat lisäävänsä (valtaan päästessään) maaseudulla asuvien onnellisuutta entisestään poistamalla autoveron, jos on uskominen siihen mitä media on kertonut että perussuomalaiset poistaisivat autoveron. Vaikka itse en niin yltiöyhteisöllinen olekaan ja vaikka pidänkin yhteisöllisyys-sanaa hämäränä muotisanana, niin täällä kaupungin laitamillakin toivoisin että väestö käyttäisi paljon enemmän taajaan kulkevaa linkkiä (paikallinen erinomainen sana jo luullakseni ennen tietokoneita tai verkostoitumisesta puhumista) yksityisauton sijaan. Mutta ei se siltä näytä. Eilenkin oli euron linkkipäivä. Tosin kuulemma jossakin käyttivätkin sitä hyödyksi täysin linkein, mutta vaikutti siltä, että tällä kulmalla eivät niinkään. Lumisateesta huolimatta yksityisautoilu oli vähintään entisenlaisessa suosiossa.

Perusteellinen kevennys: Arvaa mitä puoluetta en tule sittenkään äänestämään eduskuntavaaleissa 2015 vaikka vielä muutama päivä sitten olisin juuri ja juuri niin voinut ajatellakin. Viiden pisteen vihje: Tunnen liikkumisvapautta erityisesti liikkuessani jalkaisin (hölkkäämisen ja kävelemisen sekakäyttö) tai linkillä, koska suosin ulkoistamista ja hyvää taajamaelämää.

Lue myös blogin muita kirjoituksia, lue vaikka koko blogi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti