Jan Vapaavuori sanoo ongelmia vähäteltävän.Jutusta käy ilmi ensinnäkin tuo vähättely, siis Vapaavuoren näkemys että vähätellään, ja toiseksi siitä käy ilmi tähän vähättelyyn liittyen Vapaavuoren näkemys, että esitetyt toimet ovat riittämättömiä taloustilanteen korjaamiseksi. Noin varmaankin on. Sen sijaan juttu herätti kysymyksen josta en oikein tiedä kuuluisiko se johonkin filosofian osa-alueeseen ja myös siihen mitä jollakin tarkoitetaan, vai onko kyse todella käytännöllisemmästä asiasta. Nimittäin jutun mukaan Vapaavuori sanoo:
Jos ylikorostetaan verotukseen liittyviä tulonjako- ja oikeudenmukaisuuskysymyksiä, niin menetetään talouden dynamiikan puolella ja tehdään karhunpalvelus talouskasvulle.Heräsi kysymys, voidaanko oikeudenmukaisuuskysymyksiä ylikorostaa. Onko se teoriassa mahdollista? On mahdollista ajatella, että tulonjakokysymyksiä ylikorostetaan. Tulonjako on siis sellainen seikka, josta ainakin voin kuvitella että tasaisen tulonjaon tavoittelussa voitaisiin mennä liian pitkälle. Täysin eri asia on, mennäänkö nyt tai onko menty tai mennäänkö joskus. Lisäksi, jos sanotaan, että ”mennään liian pitkälle”, niin mistä näkökulmasta ja keiden kannalta? Siis loputon suo, joten ei välitetä siitä. Sen sijaan mielestäni se, onko jokin oikeudenmukaista, on vastaavaa kuin, että onko jokin oikein. Ja ainahan pitää tehdä niin, kuin on oikein, tietysti, itsestään selvästi, koska oikein on oikein ja vaihtoehto on että väärin. Niinpä itsestään selvästi pitää toimia aina myös oikeudenmukaisesti, kunhan ensiksi on käsitys siitä mikä on oikeudenmukaista kussakin tilanteessa. Nämä käsitykset sitten nimenomaan eroavat esimerkiksi eduskunnassa, sillä kysehän on puolueista joilla on olevinaan erilaiset aatteet.
Vai ovatko puolueet nykyään puolueita aatteellisessa mielessä, jospa ne ovatkin nykyään etujärjestön kaltaisia. Jos ne ovat kuin etujärjestöjä, oikeudenmukaisuuskysymyksistä tinkiminen jonkin päämäärän saavuttamiseksi on ymmärrettävää.
Erilaisissa julkaisuissa oikeudenmukaisuutta määritellään niin sekavasti, että välillä ne itsekin toteavat lopussa tai jo alussa suunnilleen että kyseiset määritelmät saattavat olla kuitenkin ristiriidassa oikeudenmukaisuuden kanssa. Näin minäkin ajattelen, että oikeudenmukaisuus tarkoittaa oikeudenmukaisuutta, mitä se sitten kenenkin mielestä käytännössä onkaan.
Tärkeä kysymys on seuraava: Onko esimerkiksi Kokoomuksen näkemyksen mukaan mahdollista, että talouskasvua edistävät veropäätökset ja toimenpiteet ovat oikeita vaikka eivät olisi oikeudenmukaisia, kun kerran Vapaavuori mainitsee tuon oikeudenmukaisuuskysymysten mahdollisen ylikorostamisen? Sitten on vielä eri juttu, mitä oikeudenmukaisuuteen käytännössä esimerkiksi Kokoomuksen tapauksessa kuuluu?
Lue myös blogin muita kirjoituksia, lue vaikka koko blogi!