Väitetään, että keskustan politiikalle ja puolueen kannatukselle koituu ongelmia silloin, kun puolue on hallituksessa kokoomuksen kanssa. Muun muassa tällä selitetään nytkin sitä, että keskustan kannattajakunnassa on kuulemma esiintynyt tyytymättömyyttä puolueen hallituspolitiikkaan. Toisin sanoen keskusta on joutunut myötäilemään kokoomuksen politiikkaa, minkä seurauksena nimenomaan keskustan kannattajista moni on jättänyt äänestämättä kuntavaaleissa.
Edellä oleva ajatuskulku tuntuu siltä, kuin hallituksessa olisivat vain keskusta ja kokoomus ja mahdollisesti enintään sellainen apupuolue, jolla ei ole sanaa tähän kahden kamppailuun. Mutta kun olen ymmärtänyt, että onhan siellä voimaltaan kokoomuksen veroinen puolue, perussuomalaiset. Miten olisi päässyt käymään niin, että tällainen tasavertainen puolue ei vaikuttaisikaan keskustan ja kokoomuksen väliseen vääntämiseen omalla oletetulla painollaan?
Joitakin selitysarvailuja tulee mieleen. Yksi on, että keskusta ei hallituksessa olisi yrittänytkään tehdä niin kovin erilaista politiikkaa äänestäjiensä näkökulmasta kokoomukseen nähden. Toinen mieleen tuleva selitys on, että perussuomalaiset myötäilisi kokoomuksen politiikkaa, jolloin keskusta jäisi häviölle. Tätä jälkimmäistä en ihan heti haluaisi uskoa, mutta mistä tietää.
Asia muuttuu vielä ihmeellisemmäksi, kun perussuomalaisten kannatus se vasta taisikin pudota näissä kuntavaaleissa siihen nähden, mihin puolue ylsi vielä eduskuntavaaleissa, eli puolueen yleinen kannatus näyttää olevan selvässä laskussa. Mites tämä sitten on puolestaan selitettävissä? Eiköhän tätäkin kehitystä ole selitetty jo jonkin aikaa sillä, että perussuomalaisten entisissä äänestäjissä esiintyy tyytymättömyyttä puolueen hallituspolitiikkaan.
Ai niin, olin aivan unohtanut, että keskustan kansanedustajamäärä on 49, kun perussuomalaisten ja kokoomuksen on 37 kummankin (tässä näin). Ja ministereitä keskustalla on kuusi, kun kumppaneilla on 4 kummallakin (tässä näin). Kokoomus on ilmeisesti pystynyt tekemään takatempun, kun se selvästi keskustaa pienempänä on päihittänyt jopa koko muun hallituksen. Tällainen mielikuva äkkiä tulee.
Olisiko kuitenkin niin, että kaikki hallituspuolueet ovat niin sanottujen kannattajakuntiensa näkemyksistä ja tarpeista paljoa välittämättä, paitsi kokoomus, tehneet ihan vapaaehtoisesti politiikkaa joka näyttää kokoomuksen myötäilyltä? Hallituksessa on näin ikään kuin ainakin kaksi kokoomusta ellei peräti kolme, ilman että kokoomuksen olisi tarvinnut siihen muita painostaa. Mutta tätä on ehkä mukavampi selittää sanomalla, että koska kokoomus, tai perussuomalaisten kohdalla, että koska kokoomus ja keskusta.
Ihmettelen siis kolmea asiaa kaikkein eniten. Ensinnäkin sitä, että keskusta selittää että kun kokoomus, toiseksi sitä, että myös perussuomalaiset selittää että kun hallituskumppanit. Ja kolmas ihmeellisyys onkin sitten se, että millä tämä kaikki selittely on selitettävissä.
Kirjoitusvirhe: "takatemppu", kun piti olla "taikatemppu".
VastaaPoista