tiistai 13. syyskuuta 2011

Kiinnostaisiko vuokranantajuus?

Sanat asuntosijoittaminen ja sijoitusasunto kuulostavat yleensä liian komeilta, kun on puhe tavallisen ihmisen toimimisesta vuokranantajana. Onhan tällöin kyse yleensä yhdestä tai parista pienestä vuokra-asunnosta. Parempi on puhua vuokralle antamisesta, vuokrauksesta ja vuokra-asunnosta.

Muutenkin vuokraustoiminnasta annetaan liian houkutteleva kuva. Jopa ammattilaisten puheissa ja neuvoissa (tai mainoksissa) esitetään, että vuokraukseen tarkoitetun huoneiston (sen sijoitusasunnon) hankintaan saa helposti lainaa. En sitä epäilekään. Lisäksi muistutetaan, että velan "maksaa" vuokralainen vuokrallaan. Toiminta kuvataan lähes riskittömäksi. Vuosien kuluessa vuokranantajalle karttuu mukava varallisuus, kunhan hän säännöllisesti hankkii lisää vuokra-asuntoja. Aikanaan hän voi sitten nauttia vain tasaisista vuokratuloista.

On toki paljon hyviä tapauksia, joissa vuokranantaja on onnistunut saamaan vaivattoman, luotettavan ja pitkäaikaisen vuokralaisen. Se onkin aivan välttämätöntä, jos vuokra-asunto sijaitsee vaikkapa satojen kilometrien päässä. Nykyisillä vuokratuotoilla ei ole nimittäin varaa matkustella rahallisesti eikä ajallisesti. Eikä aikaa ja kärsivällisyyttä kannattaisi kuluttaa myöskään kinaamiseen siitä, kuinka monta avainta tälle yhdelle vuokralaiselle kuuluukaan. Tämä vain yhtenä esimerkkinä. Pitää voida myös luottaa siihen, että vuokra tulee joka kuukausi, vaikka ei ajallaan tulisikaan.

Erilaisiin vuokrasuhteen häiriöihin löytyy tarvittaessa hyvä selitys, kuten että unohti asian tai ehti jo lopettaa vuokran maksupalvelun tai pankissa oli vähän "säätämistä". Nämähän toki voisivat olla tahattomia eivätkä lainkaan vilpillisiä kömmähdyksiä. Jos kuitenkin noin puolen vuoden aikana tulee noin kymmenen tällaista pientä tai isompaa harmia, alkaa jo vahvasti epäilyttää.

Tällaisiin tapauksiin joudutaan ehkä silloin, kun esimerkiksi talo on menossa vuoden sisällä putkiremonttiin. Eli vuokrasuhteesta on tulossa joka tapauksessa lyhyt. Tällöin vuokralaiskandidaatteja on vähän, ja parhaat vuokralaiset voivat ehkä valita aina myös parhaat kohteet. Remonttiin menevään taloon on jopa vuokrauksen ammattilaisen vaikea loihtia joukoittain vuokralaisehdokkaita. Kuitenkin juuri tällaisessa tilanteessa vuokralainen pitää löytää nopeasti, jotta vuokraamisesta olisi edes jotakin hyötyä. Jos vuokranantaja etäisyyden tai kiireen takia joutuu käyttämään välittäjää, on otettava huomioon myös palkkio.

Vuokraustoiminnan pitäisi olla mielestäni systematisoitua, tehokasta ja laajaa, jotta se kannattaisi. Silloin se olisikin jo asuntosijoittamista. Toiminta muuttuu ehkä yhä ammattimaisemmaksi. Tai vaihtoehtoisesti yksityisen sektorin vuokra-asuntojen tarjonta vähenee. Väitetään joka tapauksessa, että vanhemman ikäluokan vuokranantajien tilalle ei ole tulossa vastaavaa määrää uusia vuokranantajia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti