torstai 8. syyskuuta 2011

Pyhä paperinen lehti

Lehtitilausten pitää mielestäni kuulua arvonlisäveron piiriin samalla tavalla, kuin muutkin hyödykkeet kuuluvat. Eikä huojennettu taso riitä, vaan sen pitäisi olla 23 prosenttia. Vero ei tietystikään saa olla arvo sinänsä tässäkään asiassa, kuten ei saa olla minkään muunkaan palvelun tai hyödykkeen kohdalla. Mutta kun nyt kuitenkin arvonlisäveroa kerätään ja haluttaisiin valitettavasti kerätä yhä enemmän, siihen on myös lehtitilausten osallistuttava. Kuluttajathan sen maksavat eivätkä lehdet varsinaisesti. Se on selvä. Mutta kuluttamistakin on verotettava tasapuolisesti tai ainakin oikein perustein, ja siksi lehtitilausten on oltava arvonlisäverotuksessa mukana.

Lehtitilausten on osallistuttava veroon jo siksikin, että ei ole nykyaikana syytä tukea erityisesti paperilehden lukemisharrastusta. Se, että aiemmin on ollut sivistyksellisesti perusteltua tukea lehdenlukua, ei ole hyvä peruste nykyiselle tukemiselle. Kuulostaa toki kauniilta todeta, että ilman edullisia lehtiä tämän kansan sivistystaso olisi paljon alhaisempi ja siksi on syytä säilyttää edullinen lehti kansalaisten yleissivistyksen ylläpitämiseksi edelleen. Ei ole mielestäni myöskään asiallista, että mahdollisesti pelotellaan ulkomaisella medialla (vieraan pelko) tai kansalaisten sivistystason laskemisella, jos väitteen esittäjä ei samalla tuo esiin tutkimustietoa tai muuta faktaa väitteen tueksi.

Ehkä lehtitalojen kirjapainoliiketoiminnoista on tullut jonkinlainen este vauhdikkaammalle kehitykselle. Halutaan ikään kuin puolustella tuotetta, jota joka tapauksessa tuotetaan. Tuotanto- ja liiketoimintarakennetta on vaikea muuttaa. Kuitenkin lehtien tulisi vauhdittaa kehitystyötään ja levittää kuluttajien käyttöön uusia lukutapoja. Melko nopeasti ihmiset niihin sopeutuisivat.

Irtonumeroilla on jo 23 prosentin alv.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti