maanantai 11. heinäkuuta 2016

Brexit vauhditti romahdusuutisointia

Brexit-tuloksen jälkeen on kerrottu tarinoita osakkeiden arvojen romahduksista Isossa-Britanniassa ja muualla Euroopassa ja kiinteistöjen arvojen romahduksista nimenomaan Isossa-Britanniassa. Samoin on uutisoitu punnan arvon romahduksesta. Pian Brexit-tuloksen jälkeen muun muassa uutisoitiin, että eräs maanomistaja menetti hetkessä miljardi dollaria.

Kolikolla pitäisi olla myös toinen puoli.

Ei se maa tai kiinteistö sitä sure, että sen arvo laskee. Vielä vähemmän pörssiosakkeet tai mitkään osakkeet surevat sitä, että niiden arvot laskevat. Eikä pitäisi joutua suremaan sen kiinteistösijoittajankaan, jonka kiinteistöomaisuuden arvo laskee miljardin, eikä sen osakesijoittajan jonka eurooppalaiset osakkeet ”romahtavat” miljardin. Kumpikin sijoittaja on ehkä joko sijoittamisen ammattilainen tai pitkän sijoittajakokemuksen omaava, tai useimmiten luultavasti kumpaakin. Minusta tuntuu, että jos sijoittaja tai vaikkapa vain vaatimaton rahastosäästäjä on hiukankin hajauttanut euro- tai varsinkin puntamääräisesti eri maanosa- tai aluekohtaisiin rahastoihin sopivilla hetkillä, hänellähän on voinut käydä tässäkin ”rytäkässä” ihan kokonaisonnellisesti.

Lisäksi osakerahasto-esitteissä tuntuu nykyään muistutettavan yhä useammin, että on hyvä lähteä sijoitustensa kanssa seitsemän tai vaikkapa yhdeksän vuoden tähtäyksellä liikenteeseen eli että ei olisi odotettavissa tarvetta niille rahoille sinä aikana. Mutta kannattaa tarkistaa itse nuo mahdolliset vuosisuositukset ja sanamuodot asianomaisista rahastoesitteistä.

Sellainenkin asenne on kummallinen, että jos jotakin markkinaa on pidetty turvasatamana eikä se sitten loputtomasti sellainen olekaan, niin sitten suututaan. Ei pidä suuttua sellaisesta, ei ole syytä itkuun eikä potkuun. Eiköhän olettaja itse ota tietoisen riskin, vähintäänkin tiedostamattoman, olettaessaan saavansa markkinoilta määräaikaisen tai ikuisen turvan.

Tässä bloggauksessa ei ole sitten yhtään sijoitusohjetta, vaan ainoastaan kummeksuntaa. Sijoitusohjeita löytyy jostakin aivan muualta. Jos nimittäin minä antaisin sijoitusohjeen tai -vinkin jollekulle, voisin syyllistyä harmin aiheuttamiseen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti