lauantai 23. elokuuta 2014

Ei, vaan se on politiikan kauppakeskus

Tavaratalo on laajan tuotevalikoiman myymiseen erikoistunut kauppaliike. Kauppakeskus puolestaan on useista erityyppisistä kauppa- ja palveluliikkeistä koostuva liiketoiminnan keskittymä. (Wikipedia: tavaratalo, kauppakeskus)

Luin blogikirjoituksen Politiikan tavaratalo, joka oli, tai siis on, ajatuksia herättävä, harvinaisen mielenkiintoinen ja rohkea. Kannattaa lukea. Tosin nuo piirteet ovat omia kokemuksiani lukemastani, eivät välttämättä kirjoittajan itsensä. Kirjoittajan omat kommentithan blogin jälkikeskustelussa vaikuttivat sentyyppisiltä, että kunhan kirjoittelin ja että itsehän kukin ja niin edelleen. Juu, juu, kyllähän me kaikki tiedämme, että itsehän me päätämme, miten äänestämme. Ja lisäksi tiedän, että oman äänestyspäätökseni suuntautumiseen vaikuttaa olennaisesti se mitä puolueiden edustajat sanovat ja kirjoittavat, halusivat he sitä tai eivät, kuten kuluneesti sanotaan.

Edellä oleva on löpinää, nyt poikkean itse asiaan, nimittäin siihen, muodostavatko puolueet ikään kuin politiikan tavaratalon vai politiikan kauppakeskuksen. Tällaisetkin seikat ovat tärkeitä mietittäviä, ai eivät ole vai. Lue kuitenkin tuo mainitsemani blogikirjoitus Politiikan tavaratalo vielä kerran ja lue sen jälkeen tuolta alusta tavaratalon ja kauppakeskuksen määritelmät. Ja sano sitten, kumpaa puolueiden muodostama kasauma vastaa, jos se jotakin vastaa.

Kun lukee Politiikan tavaratalo -blogikirjoituksen, huomaa miten kauniin selkeästi siinä kuvataan kauppakeskusta. Vieläpä äärimmilleen vietynä sellaista erikoislaatuista kauppakeskusta, jossa yksittäiset palvelu- ja kauppaliikkeet (vertauskuvallisesti) ovat erikoistuneet hyvinkin tarkasti. Mielenkiintoisinta Politiikan tavaratalo -blogikirjoituksessa on, että sen mukaan yksittäiset palvelu- ja kauppaliikkeet (vertauskuvallisesti) eli puolueet sopisivat kukin juuri tietyntyyppiselle asiakaskunnalle, äänestäjäkunnalle, perussuomalaisista alkaen (tarkoittaa puolueen nimeä tässä). Tulee selvästi mieleen esimerkiksi ravintola, kahvila tai muotiliike, joka nimenomaan haluaa että sinne haketuvat juuri tietynlaiset asiakkaat. Muotiliikkeet, ravintolat tai kahvilat usein itse julistavat, että niiden asiakaskunta on juuri tietynlaista ja että ne jopa haluavat sen olevan tietynlaista. Ja minulle taas tämä antaa viestin, että jaaha, okei. Viimeksi pari päivää sitten luin eräästä tällaisesta ”ravitsemusalan” paikallisesta liikkeestä.

Suomen puolueiden kokonaisuus siis ei ole kuin tavaratalo, sillä tavaratalohan on yksi suuri kauppaliike. Mutta yksi kaikille jotakin -tyyppinen hyvin suuri puolue voisi olla kuin politiikan tavaratalo, siis voisi. Onko meillä kuitenkaan yhtäkään tuollaista puoluetta? Taitaa olla sittenkin mahdotonta. Kaikkia tuskin voi miellyttää edes välttävästi. Mutta useinhan vasta kaupassa käynnin jälkeen tajuaa, ettei olisi kannattanutkaan. Etukäteen ei voi kaikkea tietää. Olennaista on kuitenkin se, että tavaratalo on yksi liike ja kauppakeskus erityyppisten liikkeiden keskittymä. Ja jos halutaan tuolle keskittymä-sanalla vastine politiikasta, niin puoluekenttähän on juuri poliittisen päätöksenteon keskittymä, vieläpä niin täydellisesti, että kaikki poliittinen päätöksenteko on keskittynyt sinne. Tässä se poikkeaakin arkielämästä. Ovathan kauppakeskukset kuitenkin vain yksi kaupan ja palvelun toimijamuoto. Itse asiassa yllätyin, että kauppakeskusten markkinaosuus vähittäiskaupasta on alle 15 %. Miten se voi olla niinkin vähän, kun tuntuuhan noita olevan. No, niitä on se alle 100 joka tapauksessa (Wikipedia).

Jokohan nyt olisi loppuvakavoitumisen aika? Luin sattumalta, että olisi (ollut) jollakin taholla pyrkimystä saada muutetuksi Itämeren nimi joksikin muuksi ja vielä niin, että asian eteen käytettäisiin rahaa suuri summa minun mittarillani (mittarini saattaa heittää). Aihe kiinnosti, vaikka ajattelin että mikähän väite tuokin taas on. Päädyin lehtijuttuun ymmärtääkseni vuodelta 2010. Kyllä, siellä todella todettiin, että eräät henkilöt olisivat tehneet aloitteen Itämeren nimen muuttamisprosessin käynnistämisestä tai jostain. Jonkun mielestä 2010 voi olla poliittista historiaa paino sanalla historia. No, ihan sama, politiikan historia on hyvä tuntea.

Semmosta sälää tänään. Aina on aihetta blogiin, kun sitä oikein annetaan.

Lue myös blogin muita kirjoituksia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti