sunnuntai 10. elokuuta 2014

Keskusta vahvemmaksi – kaupunki ja kauppakeskukset

Kaupan työt karkaavat keskustoista, kertoi Helsingin Sanomat (4.8.). Kyse on siis siitä, että kauppa siirtyy yhä enemmän keskustoista laidoille. Kaupungit ovat kuitenkin erilaisia tältä osin, kerrotaan Helsingin Sanomien jutussa. Laidalle siirtymistä on tapahtunut erityisesti esimerkiksi Jyväskylässä, Lahdessa ja Kouvolassa, kun taas keskustavetoisempia kaupunkeja ovat esimerkiksi Tampere, Joensuu ja Imatra.

Tuskin siis muutan ainakaan Lahteen tai Kouvolaan. Nimittäin en pidä kaupunkikehityksestä, jossa esimerkiksi erikoistavarakauppa hajaantuu pois keskustasta. Itse laidalla asuvana pidän parhaana mallina sitä, että kaikki suuret erikoistavaramyymälät olisivat keskustassa, elleivät sitten sijoittuisi osittain tälle alueelle, jos vain tila riittää. Jälkimmäinen oli kylläkin hiukan itsekäs toive.

Jyväskylässä käsittääkseni pidetään välillä tiukastikin huolta siitä asuntorakentamisen puolella, että ei synny uutta pientaloasutusta alueille joiden väestöpohja ei kuitenkaan yltäisi riittävään koulu- ja muihin julkisiin palveluihin. Tai ehkä ajatellaan niin, että vähän ajan päästä nämä talonsa kaupungin haja-asutusalueelle rakentaneet vaativat kaikenlaisia julkisia palveluita lähemmäksi itseään. Ja jos nykyinen normisto edellyttää samaa, niin onhan se kaupungille hankala tilanne. Näin ollen vaikka tuntuukin harmilliselta että kaupunki rajoittaa rakentamista joka toisaalta elävöittäisi kylää, niin toisaalta ymmärrän kaupunkia oikein hyvin. Jos asukkaat eivät vaatisi sitten sitä sun tätä julkista palvelua tai lisääntyviä koulukuljetuksia, niin asia olisi toinen. Samanlaista kaupunkirakenteellista ohjailua saisi mielellään soveltaa myös kaupallisiin palveluihin, vaikkakin hiukan eri perustein tietysti.

Ainoa hyvä puoli kaupan siirtymisessä keskustasta laidalla on ”teoriassa”, että myös osa keskustan asukkaista saattaa muuttaa kaupan perässä pois keskustasta. Tällöin voisivat keskustan asunnot halventua lähemmäksi kohtuutta. Tästä ei tosin olisi iloa, jos keskusta samalla näivettyisi.

Lue myös blogin muita kirjoituksia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti