sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Toimisiko puolue hallituksessa sillä tavalla, kuin on antanut oppositiossa ymmärtää?

Toivottavasti ei ole sellaista nykyistä oppositiopuoluetta, joka olisi välikysymyksellä tai puheillaan vastustanut tai antanut todellisuudessa kuvan että vastustaa hallituksen sellaista päätöstä jota sitten mahdollisesti tulevana hallituspuolueena ei vastustaisikaan tai jota jopa tukisi. Nimittäin paria miljoona ihmistä ei kannata juoksuttaa äänestämässä, jos äänestäjien äänestyskanta perustuisi harhautuneeseen tilannekuvaan puolueiden toimintatavoista. Se olisi pilailua äänestäjillä. Tietysti tämä koskee yleisestikin kaikkia puolueita, mutta nyt näkökulmani on nimenomaan oppositiokäyttäytyminen. Muulloin on sitten taas muut näkökulmat.

En ota kantaa, onko edellä kuvattua riskiä olemassa, vaan on puolueiden itsensä velvollisuus miettiä asia ja toimia johdonmukaisesti ja rehellisesti. Toisaalta pahimmassa tapauksessa johdonmukaisuus on vaikeaa, jos yksinkertaisesti olisi mennyt antamaan syystä tai toisesta sellaisen kuvan itsestään oppositiokäyttäytymisellään (siis puolue) jota ei jostakin syystä haluaisikaan noudattaa hallituksessa. Noudattamisella tarkoitan, että yrittää ajaa tai vastustaa hallituksessa yhtä tosissaan asioita, kuin on tehnyt oppositiossakin. On tietysti eri asia, saako puolue muut hallituspuolueet puolelleen.

Toivon vain, että oppositiopuolueet, varsinkin hallitukseen aikovat, ovat valinneet alun perin johdonmukaisen ja äänestäjiä harhauttamattoman linjan. Suuren äänestäjäjoukon kannalta on myöhäistä, jos asia selviää, kenelle selviää, vasta vaalien jälkeen ikävällä tavalla. Äänestämisestä ei saa järjestää pelkkää huvitapahtumaa pelleilymielessä, eli ihmisiä ei pidä kiusata.

Tuli vaan tämmönen mieleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti