sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Mistä koulutettu työvoima, jos olisin työnantaja joka sellaista tarvitsisi?

Jos minun pitäisi palkata koulutettuja ihmisiä, pyrkisin hyödyntämään Jyväskylän tarjontaa. Jyväskyläläisistä kuulemma suhteellisen suuri osa on opiskelijoita. Näin ollen koulutetun työvoiman tarjonta ylittää paikallisen kysynnän siinä määrin, että asiaa pidetään ongelmana.

Miten tätä Jyväskylän koulutettua työvoimaa voisi sitten hyödyntää? Tekisin jonkinlaisen tarkasti kohdennetun houkuttelukampanjan jyväskyläläisten koulutettujen työtä hakevien keskuudessa. Sitä ennen pitäisi kuitenkin ottaa huomioon muutama seikka.

Ensinnäkin työntekijän on hankala käyttää päivittäin aikaa työmatkoihin useita tunteja ja ennen kaikkea maksaa työmatkoista suuria summia. Päivittäisen työmatkailun tapauksessa sen mahdollisen yritykseni pitäisi sijaita Keski-Suomessa tai ihan Keski-Suomen naapurissa. Kauempana lähinnä Tampere voisi olla mahdollinen, kun sinne ehkä pääsisi jollakin halpayhteydellä päivittäin. Kuitenkin pitkä matka on Tampereellekin päivittäin tehtynä.

Jos ajatellaan edelleen päivittäistä työmatkaa Jyväskylästä muualle, sen minun mahdollisen yritykseni pitäisi sijaita suunnilleen suoran yhteyden päässä Jyväskylän keskustasta ja tämän koulutetun jyväskyläläisen pitäisi asua Jyväskylän keskustassa siinä tapauksessa, että työmatka tehdään joukkoliikennevälineellä. Muuten voisi mennä hankalaksi.

Toinen ratkaisumahdollisuus olisi, että tämä koulutettu jyväskyläläinen innostuisi muuttamaan paikkakunnalle, jossa mahdollinen yritykseni sijaitsisi. Äskettäin koulutettu jyväskyläläinen vielä sen pystyisi muita todennäköisemmin tekemään, kun hänelle ei ehkä olisi ehtinyt kerääntyä elämään liikaa kiinteitä osia, jotka rajoittavat liikkuvuutta. Muuttovaihtoehdossa ei olisi enää juurikaan väliä sillä, miten kaukana mahdollinen yritykseni olisi Jyväskylästä.

Yksi mahdollisuus olisi lisäksi se, että jo Jyväskylään vakiintunut koulutettu henkilö vuokraisi itselleen halvan asunnon työpaikkakunnalta ja asuisi siellä aina työviikon ja Jyväskylässä viikonlopun. Kustannusmielessä juuri näin kannattaisi käsittääkseni monessa tapauksessa tehdäkin. Myöskään tässä tapauksessa etäisyydellä ei olisi paljon merkitystä.

Jos minun pitäisi palkata koulutettuja ihmisiä, pyrkisin hyödyntämään Jyväskylää surutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti