sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Maksumuuri ja Trump

Eilen nousi ja kai jo laskikin kohu jostakin videosta vuodelta 2005, jossa Donald Trump oli kuulemma tullut sanoneeksi jotakin.

Ensiksi vähän sivustosta ksml.fi. Sanomalehti Keskisuomalaisen verkkolehden jutuista yhä suurempi osa näyttää olevan vain tilaajille. Hyvä niin. Tehkää niin muutkin. Katselin eilen taas Keskisuomalaisen verkkolehteä ksml.fi, ja samalla tuli mieleen vilkaista, miten on Trump-jutun laita, siis jutun, joka liittyy 2005 vuoden videoon, onko se luettavissa vapaasti vai eikö ole.

Olihan se ksml.fi:n juttu Trump-videosta vuodelta 2005 vapaasti luettavissa, eikä jutussa näyttänyt olevan edes mitään mainintaa, että voisit jatkaa lukemista ehdolla X tai jossakin muualla. Kokeilin myös toista ilmeisesti vuoden 2005 Trump-videoon liittyvään kohuun liittyvää juttua ksml.fi:ssä. Sama havainto, myös se oli vapaasti luettavissa, eikä siinäkään sanottu mitään, että juttu jatkuisi jossakin muualla tai muin ehdoin. Ja vielä varmuuden vuoksi kokeilin kolmattakin ksml.fi:n juttua liittyen nähtävästi Trumpin 2005 vuoden videoon liittyvään kohuun liittyvään kohuun. Ja edelleen sain lukea tuonkin jutun vapaasti. No, olipa ihme, että näin nyt antoivat lukea vapaasti, kun muutoin jutut ovat aika paljon tilauksen takana, mitä, todellakin, tässä jo toistamiseen suosittelen kaikille muillekin lehdille nyt ihan tästä päivästä alkaen heti.

Sitten katsoin, miten on asia maksumuurin osalta Helsingin Sanomien verkkolehden hs.fi:n Trump-jutuissa. Yllätys yllätys, juuri hs.fi:ssäpä tulikin muutaman rivin jälkeen vastaan tiedustelu ja ohje: ”Haluatko lukea koko artikkelin? Hanki - -” Kohtasin siis maksumuurin juuri hs.fi:ssä tässä Trump-valistuksen kohdalla jutuissa, jotka liittyvät kohuun joka liittyy vuoden 2005 videoon ja kohuun joka liittyy kohuun joka liittyy vuoden 2005 videoon.

Ei voi muuta kuin ihmetellä maksumuurikäytäntöjen, medialiiketoiminnallisen ansainnan ja valistuksellisen päämäärän moninaista ja ristiriitaista keskinäistä suhdetta ja yhdistelmäkirjoa. Ymmärtääkseni, tai sitten minulle on valehdeltu, jo yksistään jommankumman, joko rahantulon tai valistuksen perillemenon tavoitteen toteuttamisessa on ollut viime aikoina haastetta lehdillä. Mikä onkaan haaste, jos yritetään kumpaakin yhtä aikaa? Jos on maksumuuri, että ”Hanki - -” ja jos ehkä samalla yritetään valistaa lukijoita sillä samalla jutulla, niin onhan se kummallista, tai itse asiassa ehkä toisin päin, tai en minä tiedä. Ei kai voi onnistua sellainen. Yritetäänkö liian suurta palaa kerralla? Mielestäni kyllä. Tämä koskee tässä tapauksessa hs.fi:tä. Minusta se on myös jollakin tavalla hauskaa, mutta hauskuushan on makuasia.

Mutta jos hs.fi ei ole pyrkinytkään valistamaan meitä koko aikana, vaan on vain syntynyt harhakuva, että se olisi pyrkinyt, niin silloinhan asia tavoitteenasettelun kannalta on kohdallaan. Tätä oletusta puoltaa sekin, että miten yhden pienen maan suurinkaan lehti koko tässä maailmankaikkeudessa voisi kääntää etänä Yhdysvaltain presidentinvaalien joitakin harmittavan tuloksen, että Trump valitaan. Ehkä se onnistuisi, jos olisi maailmanlaajuinen suunnitelmallinen mediakampanja, mutta enpä usko että on ihan niin tiivistä yhteisesiintymistä. Ja kannattaisiko sellaiseen käyttää voimavaroja, jos tehtävää olisi maksavien asiakkaiden hankkimisessakin?

Ja sitten se, että ksml.fi antoi lukea vapaasti Trumpin vuoden 2005 videoon liittyvään kohuun liittyviä juttujaan ja Trumpin vuoden 2005 videoon liittyvään kohuun liittyvään kohuun liittyviä juttujaan, niin se on ihmeen toinen puoli, kun ksml.fi muutoin tarjoaa suuren osan jutuistaan vain tilaajille. Olisiko kannattanut sittenkin laittaa vain tilaajille, eikös juuri nyt olisi ollut kova aihe? Tuntuu, että olisi ollut.

Se siitä aiheesta. Tämän blogin lukemiseksi ei toistaiseksi tarvitse hankkia olkaimia eikä vyötä eikä paljon muutakaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti