lauantai 8. lokakuuta 2016

Ulkomaisiin käsiin

Aikanaan sain Yle-veroa puoltavan vastauksen erään puolueen edustajalta maininnoin, että muuten tänne tulee ulkomaisia suuria medioita, valtaamaan alaa, näin ymmärsin hänen ajatuksensa. Asenne ihmetytti minua silloin, ja tietysti ihmetyttää edelleen, kun toisaalta kansainvälisyysasiaa ollaan ajamassa esimerkiksi ilmaisulla, että muussa tapauksessa ”impivaara”, sulkeutunut, peruutuspeili ja vaikka mitä. Tosin juuri kyseisessä esimerkkipuolueessa ei niinkään hoeta noita sanoja, se pienenä yksityiskohtana tässä myönnettäköön.

Nyt vuorostaan jollakin taholla yritetään nostaa esille uhkana sitä, kun Vapo aikoo myydä valtaosan maaomaisuudestaan ja että jos omaisuus päätyisi ulkomaiselle sijoittajalle. Vaikka yritänkin miettiä asian eri puolia melko avoimin mielin, en onnistu kokemaan uhkaa. Eihän markkinat kai sellaiset ole, että esimerkiksi joku paha mutta vahva ulkomainen sijoittaja voisi pakottaa meidät myymään omaisuuttamme. Tai vaikka ei olisi muuten ”paha” kuin nimenomaan tuon ulkomaisuutensa puolesta, niin eihän se pysty pakottamaan suomalaista myymään omaisuuttaan. Ainahan neuvotellaan.

Hiukan yllättäin ei ole valitettu julkisesti sitä, että liikekiinteistöjä siirtyy paljon suurilla kaupoilla ulkomaisille sijoittajille niin, että ehkä alalla ei kohta kotimaisia olekaan. No, ei se minuakaan harmita, en tule edes ajatelleeksi asiaa. Päinvastoin, jos Suomi kiinnostaa, hyvä. Kaikessa tässä tärkeää on hinta. Jos ulkomaiset sijoittajat olisivat valmiita maksamaan vaikkapa järjettömän suuria summia suomalaisista kiinteistöistä (en tiedä ovatko), niin hauskaahan se olisi, siinäpähän sijoittelisivat ja keksisivät houkuttimia kauppakeskusyleisölle, ja saataisiin uutta jännää toimintaa tänne joillekuille. Ja kun aina ulkomainenkaan sijoittaja ei onnistu liiketoimissaan, kotimaisille sijoittajille voi tarjoutua mahdollisuus ostaa kiinteistöjä takaisin entistä halvemmalla.

Ulkomaisten suurten, ja pientenkin, omistajien pelkääminen paljastaa pahan niksahduksen asenteissa. Kun muutoin ollaan kosmeettisen kansainvälisyysinnostuksen vallassa, niin ulkomaisessa omistuksessa ja siis ulkomaisessa omistajassa on muka jotakin olennaisesti ja itsestään selvästi pahaa.

Jos Donald Trump ostaisi Suomesta mediatalon tai suuren kiinteistöomaisuuden, riittäisiköhän juttua?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti