keskiviikko 9. marraskuuta 2016

Reilu voitto

Niin Brexit-äänten laskennassa kuin nyt USA:n presidentinvaalien valitsijamieslukujen laskennassa BBC:llä oli hyvä tulossivu, josta oli helppo seurata tuloksen muotoutumista. Ei tarvinnut tuskailla kaikenlaisen muun sälän kanssa, kuten erilaisten vaalikommenttien, spekulaatioiden ja muun tunnelmanluonnin.

Yhdysvaltain presidentinvaalien tulos on oikea ja erinomainen, eli oikea ehdokas voitti. Tästä se alkaa, siis jatkuu, kehitys. Trumpin voitto antoi vahvan luottamuksen, kuten Brexit-tuloskin, sen suhteen, että tällaiset valinnat ovat mahdollisia, vaikka sitä ei median kohinan perusteella juuri kukaan voisi uskoa.

Voin hyvin kuvitella, millaiset fiilikset on niillä, jotka ovat jyrkästi Trumpia vastaan ja myös pitivät varmana Clintonin valintaa. Saattoipa joku tehdä vielä äänestyspäivänä itsevarman analyysin siitä, että Trump ei todellakaan tulisi valituksi. Itseäni harmittaisi, jos olisin tullut kirjoittaneeksi jotakin hyvin varmanoloista, jos tulos olisikin sitten toinen. Toki pidin koko ajan Trumpin valintaa tietysti toivottavana ja myös erittäin mahdollisena. Ainoa epävarmuustekijä tuli ajatuksiin siinä vaiheessa, kun mainittiin, että Trumpin ei annettaisi voittaa.

Nyt siis kaikki hyvin. Ihmiset saavat näköjään yllättäviä valintoja aikaan voimakkaasta rahallisesta ja mielipidevastustuksesta huolimatta, jos haluavat. Tyypillistä näyttää olevan, että se aina yllättää samalla tavalla perusteellisesti jotkut tahot.

Nyt on myös oppinut, että edes mielipidekyselyt eivät ole ongelma, kunhan vain tästä lähtien voi luottaa siihen, että niihin ei voi luottaa. Tosin USA:n presidentinvaalien suhteen yksi kyselyfirma oli koko ajan kartalla siitä, millainen kilpailu olisi tulossa. Sitä seurasinkin pitemmän aikaa juuri siinä mielessä, että se poikkesi koko ajan muista kyselyistä ja pysyi linjallaan.

Muuten, Trumpin voitto ei ole loppulukemiltaan lähelläkään tiukkaa, sillä tätä kirjoitettaessa hänellä on 278 valitsijaääntä, ja ainakin kolme osavaltiota on vielä menossa hänelle.

1 kommentti: