keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Tenttiin lukeminen

Olen kokenut hyväksi tenttiin lukemisen menetelmäksi sellaisen, että luen kirjan ensiksi ylimalkaisesti ja sen jälkeen alan lukea sitä luku kerrallaan. Yhden luvun luettuani teen siitä muistiinpanot. Näin etenen loppuun asti, minkä jälkeen voin unohtaa kirjan ja tukeutua pelkästään muistiinpanoihini. Muistiinpanot pitää tosin tällöin tehdä sillä asenteella, että ne kattavat kaiken olennaisen yksityiskohtineen. Lisäksi niin, että itse vielä jälkeenpäin ymmärtää täysin mitä on muistiinpanoillaan tarkoittanut.

Muistiinpanot kannattaa kuitenkin tehdä tiiviisti, eikä ole syytä tavoitella muita kieliopillisia tai tyylillisiä päämääriä kuin ymmärrettävyys itsensä kannalta, ellei sitten halua erityisesti harjoitella oikeakielisyyttä ja hyvää vastaustyyliä esimerkiksi tenttiä varten. Oma näkemykseni ainakin on tämä.

Edellä kuvattu tenttiin lukemisen tapa on hiukan työläs aluksi, mutta antaa vastapainoksi täysin turvallisen tuntemuksen siitä että asia on hallinnassa jäsentyneesti. Lisäksi erittäin tiiviit mutta kattavat muistiinpanot on vaivatonta lukaista läpi vaikka kuinka moneen kertaan tarvittaessa.

Olen käyttänyt menetelmää usein, viimeksi lukiessani englanninkielisen markkinoinnin perustenttikirjan, jossa on 14 lukua. 500 sivun aineisto tiivistyi hyvin 20 sivun suomenkielisiksi muistiinpanoiksi. Tentti tosin on vielä edessä, ja se vasta näyttää onnistuinko, mutta olen täysin luottavainen. Kyseinen opintojakso kuuluu kauppatieteen perusopintoihin, joita suoritan avoimessa sivutoimisesti verkko-opintoina. Tämän jakson jälkeen puuttuu vielä yksi jakso.

2 kommenttia:

  1. monimediaisuus auttaa ainakin minua, siis opettajan kuuntelu, muistiinpanot, tekstin tiivistäminen tietokoneella jne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on totta, että luennon (livenä tai verkossa) seuraaminen auttaa ja osaltaan varmistaa, että kiinnittää huomion oikeisiin asioihin. Itselläni vain on taipumus suosia kirjatenttejä niiden joustavuuden takia, mutta toiset eivät oikein pidä niistä. Joskus olen päässyt hyödyntämään verkkoluentoa, ja se oli onnistunut. Luennoijat olivat valmistautuneet täydellisesti ja luento oli sujuva.

      Poista