sunnuntai 8. huhtikuuta 2012

Ruoan hinnalla mässäily

Ruoan hinnasta on tullut jatkuvan marinan aihe. Monelle tämä marina on ilmeisesti myös jonkinlaista terapiaa ja itsensä ”viisaaksi” tekemistä. Nimittäin järjellä ei voi perustella hokemaa, että ruoka Suomessa on kallista. Erityisen hölmö on väite, että ruoka on Suomessa paljon kalliimpaa kuin muualla. Asiasta lisää tässä.

Siis ruoan veroton hinta ei ole Suomessa sen korkeampi kuin muuallakaan, mutta suomalaisella arvonlisäverointoilulla se saadaan toki kalliiksi jos niin halutaan. Ja halua näyttää aina vain riittävän.

Myönnettäköön, että on myös vielä kovemman arvonlisäveron maita kuin Suomi, esimerkiksi Tanska, mutta Tanskaan tuskin on syytä verrata. Samalla pitäisi verrata myös joitakin muita asioita Tanskan ja Suomen kesken.

Harva kritisoi arvonlisäveron korkeutta, mutta ruoan hinnasta naristaan sitäkin enemmän. Tämä on outoa ja nurinkurista, kun juuri verotus on ainoa millä ruoan hinta Suomessa voidaan saada muita maita korkeammaksi. Eräät jaksavat jopa ponnekkaasti mainostaa, kuinka prosenttiyksikkö arvonlisäveroon tuo 500 miljoonaa euroa lisää verotuloja. Helppoa kun sen osaa. Tätä voisi sanoa jo poliittisen luovuuden huipentumaksi.

Nyt on muotia haaveksia, miten saataisiin uusia kilpailijoita elintarvikekauppaan. Millaistahan tuo kilpailu voisi olla? Ovatkohan haaveksijat sitä tulleet ajatelleeksi? Tietystikin se olisi pelkkää hintakilpailua siten, että vähennetään kuluja entisestään. Se johtaisi yhä harvempiin jättiyksiköihin, joissa asiakas tikkaita apunaan käyttäen poimii liian suuresta tavaramäärästä tuotteita käyttäen siihen aivan liian paljon aikaa. Muukin logistiikka siirtyisi jälleen asiakkaalle, ja katumaasturi- ja pakastinkauppa kannattaisi entistä paremmin.

Vielä pahempaa pötyä on kuitenkin väite, että ruoka Suomessa on liian halpaa. ”Syvällisimmillään” tässä ajatuksena on jokin sellainen, että nyt suomalaiset ostavat halpaa eli muka sen takia huonoa ruokaa. Kun nostetaan halvan eli muka siitä johtuen huonon ruoan hintaa, suomalaiset alkavat ostaa laaturuokaa. Nostamalla siis halvan ruoan hintaa keinotekoisesti saadaan kuluttajat siirtymään suurin piirtein samanhintaiseen laaturuokaan. Tällainen huuhaa on ruokaelitismiä törkeimmillään! Laadulla tässä tarkoitettaneen luomua tai muuta ihanaa ja kaunista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti