Mitä tämä nyt on, että tulee entiseltä suoraveloituslaskuttajalta paperilasku ilmoituksin että pitäisi pankkiin ottaa yhteyttä jonkin suoramaksun takia niin halutessaan kun tämä suoraveloitus loppui. Mitä aikakautta me elämme, ja mistähän moinen (kansainvälinen) idea ja innovaatio ovat peräisin? Arvelen kyllä syyllisen Euroopan ja Suomen osalta, mutta en viitsi mainita, kun kumminkin käytännössä vastaus olisi että ei se ole se PIIP vaan muutos liittyy kansainvälisiin sopimuksiin finanssisektorilla tai jossakin. Just joo. Ja vaikka johtuisikin vaikka mistä, tämä sählääminen ei tunnu järkevältä. Vähintäänkin muutos entisestä pitää hoitaa fiksusti ja automaattisesti ilman katkosta suoraan (ilman maksajan käsityötä) laskun maksamiseen. Ei kyse ole maksajan laiskuudesta vaan turhan höpsöyden harmittavuudesta tai harmittavuuden tarpeettomuudesta.
Eikö vaikkapa pankkisektorin oma etu olisi välttää turhaa säheltämistä. On ihan sama, millä nimellä kutsutaan vaivatonta laskunmaksua. Ei nimenmuutoksen eikä maksuliikenneteknisten muutosten takia pidä aiheuttaa laskunmaksukäytäntöön katkoksia ja poikkeamia, jotka puolestaan aiheuttavat turhaa käsityötä. Se nyt vaan on tarpeetonta. Missä käyttäjä (siellä ongelma)?
Ja sitten vielä näyttää siltä, että asioita sekoitetaan. Nyt jutellaan suoramaksusta sielläkin, missä käsittääkseni edelleen kätevin tapa on hoitaa maksaminen toistuvalla tilisiirrolla. Ei kai mikään estä, vai estääkö jo senkin, hoitamasta tililtä automaattisesti toistuvasti maksut, jotka toistuvat samansuuruisina esimerkiksi kuukausittain tiettynä päivänä. Ei se, että firmalla ei esimerkiksi ole e-laskua, ole este maksaa entiseen malliin. Niin, muuten tuo e-lasku, sitä vaan putkeen. Sellainen on näppärä tilata, jos vain firmalla sellainen on.
Onkohan liikaa tahoja, joilla on aikaa ja rahaa näprätä kaikenlaisia direktiivejä direktiivin vuoksi?
Olenko pudonnut kärryiltä? Ei hyvä. Olkaamme positiivisia vaikka hammasta purren.
En malttanut olla googlaamatta suoramaksua ja e-laskua. Voi tätä kaunista sanahelinää. Selvisihän se sieltä, että suoramaksu on netittömien maksutapa, joka sitten varmaan pitää käydä väsäämässä siellä pankin jossakin missä siellä nyt mitäkin väsätään. Näin ollenpa meikäläisen tapaisia varten, niinhän esimerkiksi Finanssialan Keskusliiton sivulla nätisti kerrotaan, on e-lasku. Se on siis ikään kuin automaattisesti siellä jossakin se e-lasku meitä netillisiä varten nyt kun loppui se suoraveloitus. Juu, olen käyttänyt e-laskua jo jonkin aikaa. Niitä on esimerkiksi operaattoreilla, olkoon sitten puhelin-, netti- tai sähkö-, eikä minulla näitä maksettavia juuri muita olekaan. Eli e-lasku on tosi kiva, myönnän, mutta minullapa oli käsitys jostakin muodostunut, että ei näitä ihania e-laskuja ole joka firmalla tarjota. Olinko tässäkin asiassa väärässä, onko niitä sittenkin ihan kellä vaan.
Menin katsomaan, että onko tuolla eräällä minua nyt paperilla perinteisesti poikkeuksellisesti laskuttavalla yrityksellä sitä pankkisektorin kehumaa ja toitottamaa e-laskua. Nimittäin laskuttaja itse ei laskussaan sellaisesta mitään maininnut, mainitsi vain suoramaksun jos haluaa jatkaa suoraveloituksen viitoittamalla tiellä. Laitoin ensimmäiseen e-laskujen hakuun laskuttajan nimen eli hain e-laskuja laskuttajan nimellä. Ei löytynyt. Sitten hain varmuuden vuoksi vielä paikkakunnan nimellä, mutta ei löytynyt silläkään haulla e-laskua kyseiseltä laskuttajalta. Tuota yritystä ei löytynyt e-laskuttajien listasta. Näin ollen en voi maksaa sille e-laskulla. Niin, ja sehän ei olisi tässä vaiheessa mitään auttanutkaan, vaikka olisi e-laskumahdollisuus löytynytkin tuolta laskuttajalta. Jos se olisi löytynyt, olisin voinut tilata kyseisen e-laskun seuraavaa laskutusta varten. Siihen mennessä tapahtuu varmaan jo jotakin joka tapauksessa.
Asiassa vain hämmästyttää kauniiden puheiden siellä korkealla jossakin ja todellisuuden täällä alempana välinen räikeä ristiriita.
Sitten selvisi toinenkin seikka. Olin tuossa ylempänä hiukan varovainen sen suhteen, mistä tämä muutosruljanssi on konkreettisesti peräisin. En maininnut organisaation nimeä, kun sitä ei ole hyvä ihan noin vain mainita aina sielläkään missä se helposti tulee mieleen, kaikki eivät tykkää, jos sen nimen noin vain mainitsee. Mutta ihan erään merkittävän organisaation omalla sivulla kiertelemättä lukee, että tämä maksumuutos perustuu EU:n asetukseen. Joskus tapaa sentään ihan kunnioitettavaa suorapuheisuutta.
Näin pitkiä juttuja ei viitsisi kirjoittaa, mutta kun antavat aihetta.
Lue myös blogin muita kirjoituksia, lue vaikka koko blogi! Ai niin, nyt ovat ne olympialaiset.
Hei!
VastaaPoistaTeen Jyväskylän yliopistossa pro gradu -tutkielmaa suomalaisten blogien journalismikritiikistä. Tutkimus liittyy osittain myös tutkija Heikki Kuutin johtamaan Todenmukainen journalismi -hankkeeseen, jota rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö. (Enemmän tutkimushankkeesta ks. http://todjou.blogspot.fi/)
Olen seurannut blogiasi ja todennut sinun kirjoittavan journalismikriittisiä päivityksiä.
Graduni tutkimusaineisto koostuu 58 suomalaisesta blogista, joista olen kerännyt muutamia journalismikriittisiä päivityksiä aineistooni. Mukana on myös sinun blogikirjoituksiasi. Tutkimusmetodinani on määrällinen sisällönanalyysi: luokittelen tekstimassan journalismikritiikkiä eri tavoin ja esitän sille seuraavan tutkimuskysymyksen:
- Millaista kritiikkiä bloggaajat esittävät journalismia kohtaan ja millainen kritiikki herättää keskustelua lukijoiden keskuudessa?
Jotta tutkimus olisi kattavampi, etsin myös tarkempia tietoja blogien kirjoittajista, lukijamääristä yms.
Pyytäisinkin sinua ystävällisesti osallistumaan tutkimukseeni ja vastaamaan lyhyeen tutkimuskyselyyn. Linkin kyselyyn saat ottamalla minuun yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen matleena.m.ylikoski(at)student.jyu.fi. (En voi jakaa linkkiä tässä julkisesti.)
Kysely kartoittaa blogisi taustatietoja sekä sinun käsityksiäsi journalismista ja sen kritiikistä. Kaikki vastauksesi käsitellään nimettöminä.
Vastauksesi ovat hyvin tärkeitä, koska tutkimuskohteeni - te suomalaiset, journalismikriittiset bloggaajat - olette harvalukuista joukkoa ja harvinaisuudessanne tärkeitä vaikuttajia journalismikriittisessä keskustelussa. Ja journalismikritiikki se vasta tärkeää on, näinä aikoina...
Kiitos avustasi! Jos haluat lisätietoja tutkimuksesta, vastaan mielelläni. Sähköpostiosoitteeni on matleena.m.ylikoski(at)student.jyu.fi.
Ystävällisin terveisin Matleena Ylikoski
journalistiikka
Jyväskylän yliopisto