maanantai 17. marraskuuta 2014

Saataisiinko vaihteeksi ylileveä oppositio?

Verkkoapilassa toimittaja kirjoittaa ylileveäksi mainitusta hallituksesta, jossa ylileveys on käytännössä sitä että kokoomus ja Sdp muodostavat ylileveän kaksikon jonka toimintaa muut eivät juuri ole haitanneet. Siitä tuli mieleeni, että seuraavaksi tarvittaisiinkin ylileveä oppositio. Oppositiossa voisivat näin ollen sijaita kokoomus ja Sdp. Vastaavasti hallituspohja voisi muodostua keskustasta ja perussuomalaisista.

Perussuomalaiset ja keskusta eivät ikävä kyllä pelkästään riitä, sillä erinomaisellakin tuurilla niiden yhteinen paikkamäärä yltäisi arvaukseni mukaan vain 85 kansanedustajaan. Tarvittaisiin siis lisäksi joku muu hallitukseen. Luulisin, että kristillisdemokraatit, perussuomalaiset ja keskusta kykenisivät helposti yhteiseen talous- ja elinkeinopolitiikkaan ja muuhunkin politiikkaan.

Harmi vain, että mainituilla kolmella puolueella ylletään parhaimmillaankin vain suunnilleen 92 paikkaan, joten vielä tarvittaisiin ainakin yksi puolue. On luullakseni asioita, joiden kannalta on sama olisiko se neljäs hallituspuolue Rkp vai vihreät, joten se voisi jälleen kerran olla vaikkapa Rkp koska esimerkiksi Rkp:n talouspolitiikka voisi olla suurelta osin jopa hyvää. Lisäksi Rkp oppositiossa (todellakinko?) saattaisi olla yhdistävä tekijä kokoomuksen ja Sdp:n välillä, joten ei sitä sinnekään kannattaisi päästää. Toisaalta Rkp:lläkin vahvistettu hallitus jäisi vielä hyvin todennäköisesti liian pieneksi, joten kyllä hallitukseen tarvittaisiin vihreät sittenkin. Jos vihreillä menee hyvin niiden itsensä kannalta, ne voivat saada lähes 15 paikkaa. Tällöin hallituspohjaksi niin sanotussa parhaassa tapauksessa riittäisikin keskusta, perussuomalaiset kristillisdemokraatit ja vihreät. Eihän se luullakseni kovin vahva sisäisesti enää olisi, mutta näinhän siinä käy, jos tavoittelee ylileveää oppositiota.

Lue myös blogin muita kirjoituksia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti