sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Katu, gallup, lehti ja juttu, ohitanko?

Lehdissä, niissä joissa on, ovat ymmärtääkseni pidettyjä pienet gallupit, joissa kysytään kadulla tai kylällä kulkijoiden mielipidettä tai kokemusta jostakin asiasta, vaikkapa torin paikasta, tai ennen joulua omista joululahjatoiveista.

Tarkistin muuten varmuuden vuoksi, mitä ne kyselevätkään mäissä pikku gallupeissa, joissa on esimerkiksi neljä henkilöä vastaajina ainakin siinä lopullisessa jutussa. Sattui nyt olemaan helpoiten saatavilla muutama kaupunkilehden numero, ja yhdessä kysyttiin, pelottaako lentäminen. Tarkistin tämän vain sen takia, etten antaisi itsestäni sitä surkuhupaisaa kuvaa, että viimeiset 30 vuotta väittäisin jotakin asiaa jota ei ole ollut todellisuudessa enää tuona aikana olemassakaan jos sitä ennenkään. Nimittäin itse ohitan nuo pikku gallupit lähes aina, joten yleiskäsitykseni niistä voisi olla hiukan pielessä.

Miksi ohitan nämä lehtien pienet gallupit, joista kuitenkin ilmeisesti pidetään? Se onkin nyt vaikea suoraan sanoa selvästi, miksi ohitan, kun sitä oikein rupean ajattelemaan. Saatanhan nimittäin lukea hyvinkin kiinnostuneena jopa vain yhden henkilön haastattelun, mutta siinähän ei kysyttäisikään vain sitä yhtä kysymystä, että millaista säätä pidät mukavimpana, tai vastaavaa. Jos siinä kysyttäisiin vaikkapa haastateltavan mielipidettä parhaasta torin paikasta, silloin jutussa voisi olla jo itua, kunhan haastateltavan näkemyksellä on todellista ja punnittua merkitystä ja asiaa käsitellään myös laajemmin.

Asenteellisuuteni katugallupeja kohtaan johtuu varmaan siitä, että luen joitakin juttuja huomaamattani jotenkin kummallisesti kuin lukisin tilastoa tai tutkimusta, vaikka tutkimus ja journalismi ovat eri asioita. Kuitenkin kai jollakin tavalla odotan, että saan jonkinlaisen käsityksen asioista lehden perusteella. Ja jos kysytään muutamalta vastaantulijalta, sehän on pelkästään muutaman yksilön kokemus tai näkemys, eikä anna yleiskuvaa mistään, eikä siitä mihin se tori olisi parasta siirtää ihan asiallisesti ottaen vai pitäisikö siirtää mihinkään. Näin ollen nämä pienet gallupit eivät ole kiinnostavia yksilölliseltä eivätkä yleiseltä kannalta. Eivät siis miltään kannalta. Paitsi kyllä ne voisivat olla, jos niissä olisi jotakin nasevaa tai sellaista, mikä naurattaisi loppuviikon. Sellaisiakin katugallupeja varmaan on.

Sellainen muutaman ihmisen gallup saattaa olla hyvin kiinnostava, joka tehdään lähiympäristössä tai tutulla pienellä paikkakunnalla, jolloin kyselyyn tulee yksilöllistä, tapauskohtaista mielenkiintoa. Jos tällöin lisäksi aihe on esimerkiksi paikkakunnan kehityksen kannalta kiinnostava, kyselylle tulee parhaassa tapauksessa myös muuten laajempaa merkitystä.

Lue myös blogin muita kirjoituksia, lue vaikka koko blogi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti