lauantai 5. maaliskuuta 2016

Epäluuloinen laskuntarkastus kotioloissa

Yritin miettiä sellaista tavaraa, joka tulee säännöllisesti kotiin kuljetettuna samalta tavarantoimittajalta ja usein pitkäaikaisella tilaussopimuksella ja vieläpä aika vakiomuotoisena. Lisäksi tavara toimitetaan niin, että tilaajan ei tarvitse pohdiskella varsinaisesti, mikä taho tavaran kotiin kuljettaa vaan tavaran myyjä on huolehtinut kuljetuksen järjestymisestä ja tehnyt sen varmaankin järkevästi markkinoita hyödyntäen. Tilaajaahan kiinnostaa lopulta vain tavaran laatu, kotiin saamisen laatu ja tavaran hinta kotiin kuljetettuna. Ja näistähän tavaran myyjä on luonnollisesti kiinnostunut huolehtimaan, jotta asiakkuus säilyisi ja vieläpä tuottoisana.

Eikös kotiin kannettu lehti ole tavara, joka sopisi yllä kuvattuun malliin? Lisäksi, eikös lehti useimmissa tapauksissa tilata vielä nykyään niin, että tilaaja antaa tavaran tilausajan pituutta koskevan tiedon (toistaiseksi tai määräajaksi) ja muut välttämättömät tiedot yhdelle taholle ja sillä selvä? Sen jälkeen lehti alkaa tulla kotiin. Laskutuksessa puolestaan on käsittääkseni käytössä vielä nykyään sellainen erinomainen käytäntö, että tilaaja saa laskun vain yhdeltä taholta eli käytännössä lehtiyritykseltä tai joltakin lehtiä välittävältä yritykseltä, mutta vain yhden. Ei ole ainakaan minulle tullut milloinkaan laskuja erikseen lehtiyritykseltä ja joltakin logistiikkafirmalta. Toisin sanoen ei ole tullut laskuja niin, että lehtiyritys laskuttaisi omasta toiminnastaan minua ja sitten jokin logistiikkayritys laskuttaisi minua lehden kuljetuksesta. Nykyinen yhden laskun käytäntö onkin tosiaan hyvä.

Mutta en kauheasti yllättyisi, jos jonakin päivänä lehtiyhtiö ja ehkä lehtiyhtiön käyttämät jakelutahot yhdessä ja erikseen ilmoittaisivat asiakkaalle, että jatkossa lehti ja sen jakelu laskutetaan erikseen, ja että sattuisi vielä niin että vaihdoksen yhteydessä laskutusrytmi/-rytmit muuttuisivat. Siis tuo, että noin kävisi, ei kauheasti yllättäisi. Sen sijaan arvaan jo etukäteen, miten ihmeissäni olisin kun saisin sen ensimmäisen uudelleen rytmitetyn, euromäärältään oudonkokoisen e-laskuilmoituksen. Ihmettelisin, mikä tuollainen voi olla. Ja sitten kun se osoittautuisi todelliseksi laskuksi ja tajuaisin että ahaa se on lasku vain lehdestä ja että jakelusta tulisi joskus eri lasku logistiikkayritykseltä, niin sitten alkaisi tarkka syyni että onko nyt laskutettu oikein ettei vaan ole laskutettu osittain toiseen kertaan. Ja sitten kun vähitellen alkaisi luottamus palautua laskuntarkastuksen tuloksena, siinähän se päivä sitten tulisikin menneeksi. Toivottavasti sattuu lauantaiksi tällainen laskuntarkastuspäivä, etteivät muut tehtävät kärsi kovin paljon.

Yllä oleva olisi voinut koskea mitä tahansa muuta sopivaa tuotetta kuin lehteä, mutta en keksinyt nyt muuta vastaavanlaista. Lehti siis vain sattuu olemaan tässä esimerkkinä. Mietin ensin muun muassa teleliittymää, mutta en pysty erottelemaan teleliittymässä kahta selvää osaa samalla tavalla kuin lehtitilauksessa. Toki voidaan sitten ajatellu minkä tahansa tavaran pitkä- tai lyhytaikaista tilaussopimusta kotiin toimitettuna ja miettiä kyseisen tavaran jakelun ja pelkän tavaran laskutusten eriyttämistä täysin toisistaan, mutta tuo lehtitilaus on sopiva säännönmukaisuutensa ja jatkuvuutensa takia.

1 kommentti:

  1. Kirjoitin tuossa, että laskujen eriyttämisen jälkeen kävisi niin että ensin tulisi lasku varsinaisesta tavarasta eli esimerkkitapauksessa lehdestä ja sitten erikseen lehden jakelusta. Siinä minulle sattui käsittämätön kömmähdys. Nimittäin "todellisuudessahan" kävisi vieläpä niin päin, että ensin tulisi lasku jakelusta ja sitten tavarasta. Sinänsähän se on pelkkä kauneusvirhe, kuinka päin ne tulevat, sillä mahdolliset sekaannukset, ongelmat ja päänvaivat pysyvät samoina, se on ydinjuttu tässä eriyttämisessä ja rytmin muutoksessa.

    Esimerkiksi pelkkä rytmin muutos operaattorin taholta aiheutti itselleni kerran muutaman puhelun operaattorin asiakaspalvelun kanssa, kun laskutettiin kahteen kertaan yksi kuukausi. Eikä siinä tapauksessa vaihtunut edes yritys vaan "brändi".

    Aiheesta bloggasinkin aikanaan joskus ehkä kolme vuotta sitten.

    VastaaPoista