sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Musiikkisali Jyväskylään? – Sitkeää tahtoa

Jyväskylään on haluttu musiikkisalia kauan ja voimakkaasti joillakin tahoilla, ja musiikkisalista on laadittu eriasteisia suunnitelmia jo muutaman kerran. Tänä vuonna musiikkisalista on valmistunut perusteellinen hankesuunnitelma. Musiikkisalin ja hankkeeseen liittyvien muutostöiden kustannusarvio on 53 miljoonaa euroa, josta musiikkisalin osuus on 35 miljoonaa.

Tahtoasenteet hankkeen ympärillä ovat sillä tavalla kummallisia, että voimakasta ja sitkeää tahtoa kyllä on saada tällainen musiikkisali mutta vapaaehtoisia rahoituksen tarjoajia ei ihmeemmin taida olla, elleivät sitten pysyttele toistaiseksi piilossa muuten vain. On ilmeisesti tulkittava niin, että musiikkisalia voimakkaimmin ajavat pitäisivät hyvänä rahoitusratkaisuna vaikkapa sitä, että Jyväskylän kaupunki rahoittaisi hankkeen kokonaan. Paljon lienee myös niitä, jotka eivät pahastuisi vaikka hanke jäisi toteutumatta. Voin toki olla väärässä, oikeassa tai siltä väliltä.

Hankkeen puoltajien kannalta olisi eduksi, että yksilöisivät paremmin ja enemmän hankkeessa näkemiään hyviä puolia sen sijaan että maalailevat laajoin vedoin ja puhetaidollisesti. Sen sijaan musiikkisalihankkeeseen kriittisesti suhtautuvat tai vastustajat tuntuvat hallitsevan aika hyvin tuon selväsanaisuuden sen suhteen, miksi musiikkisalihanke ei innosta. Tarkoitan esimerkiksi Keskisuomalaisen mielipideosastossa omalla nimellä esitettyjä näkemyksiä, pari sellaista löysin. Sitten on tietysti kommenttikeskustelu, jossa voi olla vaikka mitä, mutta kyllä niistä löytyy myös asiaa seasta.

Sellaisen harmillisen huomion tein, että tietty merkittävä musiikkisalia puoltava kirjoitus on ehkä verkkoversion uudistuksen yhteydessä tai jotenkin hävinnyt saavuttamattomiin. Nimittäin juuri tähän kirjoitukseen on muissa kirjoituksissa näköjään viitattu erittäin usein. Nyt tosin keskustelu musiikkisalihankkeesta näyttää lopahtaneen.

Musiikkisalin rahoitusta pohtimaan on asetettu työryhmä, jonka pitäisi esittää rahoitusvaihtoehdot muistaakseni viimeistään lokakuussa. Lisäksi, kuten hankesuunnitelmassa sanotaan, hankkeesta pitää tehdä elinkeinopoliittinen arvio. Hankettahan perustellaan muun muassa matkailullisesti, imagollisesti ja yritysten ja asukkaiden vetovoimasyillä. Näin ollen joskus saataneen nähtäväksi selvää tekstiä niin rahoituksesta kuin elinkeinopoliittisista vaikutuksista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti