tiistai 10. tammikuuta 2012

Millä tavalla ”laaja-alaisin kansainvälinen kokemus”?

Lukekaa ajatuksella Verkkouutisista Juha-Pekka Tikan juttu otsikolla Sauli Niinistö: Ulkopolitiikka ei ole hämytiedettä.

Minä ainakin jäin kaipaamaan lisävalaistusta jutun luettuani.

Jutusta päätellen Sauli Niinistön keskeinen sanoma on käsittääkseni se, että ulkopolitiikan ei tarvitsisi olla hämytiedettä niin kuin se on välillä ollut, ja lisäksi, että ulkopolitiikka liittyy yhä enemmän taloudellisiin suhteisiin. Niinistön sanoman ydin lienee juuri tuossa talouden merkityksen lisääntymisessä kansainvälisissä suhteissa.

Itselleni tuli mieleen, että olisikohan tuosta taloudellisten suhteiden merkityksestä yhdenlainen esimerkki vaikkapa seuraavanlainen näkemys: Jos Suomi liittyisi Natoon, Venäjä ei painostaisi sotilaallisesti vaan kaupallisesti. Tämä on siis vain yksi esimerkki.

Se on minunkin mielestäni totta, että ulkopoliittinen keskustelu on tuntunut joskus vain asiaan vihkiytyneiden touhulta. Ei välttämättä presidenttiehdokkaiden keskuudessa vaan vaikkapa toimittajien ja tutkijoiden. Yleisesti hyvä toivomus olisi, että ilmaistaisiin asioita selkeästi niin ulkopoliittisissa kuin muissakin kysymyksissä. Näinhän koulussa opetetaan, eikä siinä pitäisi olla mitään ihmeellistä. Koskee kaikkia asioita ja kaikkia ihmisiä.

Vaikka Juha-Pekka Tikan jutussa tuleekin selvästi esille Niinistön halu poistaa hämyisyys ulkopolitiikan ympäriltä ja lisäksi nostaa esiin talouden merkitys ulkopolitiikassa, jää minulle sittenkin kysymys, mitä ulkopolitiikka sitten todella on. Mielestäni ei riitä, että todetaan ulkopolitiikan olevan yksinkertaisesti asioiden hoitoa kansainvälisellä tasolla. Voi olla vaikeaa kovin selvästi kuvata, mitä se ulkopolitiikan johtaminen olisi, mutta ei tuo pelkistetty määritelmä myöskään riitä.

Juha-Pekka Tikan jutun mukaan Sauli Niinistö sanoo myös niin, että hänellä on ehdokkaista laaja-alaisin kansainvälinen kokemus. Jos on, niin erityisesti tässä kohtaa olisin odottanut seuraavaksi selvitystä siitä, millä tavalla se on laaja-alaisin. Eikö juuri tämä olisi ollut tärkeä seikka tuoda esille? Ja olennaistahan on, että kyseessä on sellainen laaja-alaisuus, joka on merkityksellistä nimenomaan presidentin tehtävien kannalta. Tämä olisi pitänyt tuoda esille. Ehkä Niinistö onkin sen kertonut, mutta mahdollisesti Juha-Pekka Tikka ei vain mainitse sitä jutussaan. Toivottavasti asia ei ole sentään näin.

Samoin Niinistö on saattanut vaalitilaisuudessaan hyvinkin kuvailla sitä, millaista hänen ulkopolitiikan johtamisensa olisi, mutta sekin on saattanut jäädä pois tuosta Verkkouutisten jutusta. Sen, miten asia on, tietävät paikalla olleet. Joka tapauksessa kaikkien äänestäjien olisi hyvä tietää, millainen ulkopolitiikan johtaja kukin ehdokas olisi. Oma ehdokkaani tosin on jo selvillä.


Näyttää muuten siltä, että vaalikamppailu on päivän parin aikana piristynyt. Toivottavasti kamppailu kiihtyy edelleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti