maanantai 26. maaliskuuta 2012

Mihin katoaa solidaarisuusveron tuotto?

Olettakaamme yksinkertaisesti, että yli 100000 euroa tienaavia on 40000. Olen nähnyt arvioita 35000:n ja 52000:n välillä, valtiovarainministeriön arvio taisi olla 37000. Tämä kuten kaikki yksityiskohdat solidaarisuusveron kohdalla ovat enemmän kuin epämääräisiä. Mediat valitettavasti kopioivat toisiltaan samat niukat pintatiedot. Journalismista ei voi puhua tämänkään asian kohdalla. Ongelma on tietysti jo siinä, kun edes kehysriihessä ei ilmeisesti oltu selvillä yksityiskohdista.

Kaksi seikkaa on pakko tietää, jotta mitään tarkempaa voi sanoa: kuinka suuri olisi solidaarisuuslisäprosentti yli sata tonnia tienaavien veroasteessa, ja kuinka paljon tällaista yli sadan tonnin tuloa on kaikkiaan.

Ihmetyttää, kun yksi ja toinen taho kuitenkin ”viisaana” heittää ”tietojaan” lopputuloksesta eli siitä että solidaarisuusveron nettotuotto jää 30 tai jopa vain 20 miljoonaan euroon vaikka ei tunnu tietävän edes lähtölukuja, ei ainakaan tuo niitä julki.

Minäpä heitän tässä yksinkertaisia lukuja ja esitän oman rautalanka-arvioni. Otetaan oikein varovasti näin alkuun ja oletetaan, että keskimääräinen yli 100000 ansaitseva ansaitsisi 150000 euroa vuodessa. Oletan tämän olevan selvästi alakantissa. Oletetaan sitten, että tälle tulolle laitettaisiin puolentoista prosenttiyksikön lisä veroon.

40000 henkilön 150000:sta tulee yhteensä 6 miljardia euroa verotettavaa tuloa. Tästä puolitoista prosenttia on 90 miljoonaa euroa eikö olekin.

Nyt jankutetaan koko ajan kuitenkin enintään 30 miljoonasta, joten mikä tässä mättää. Onko se tuo puolitoista prosenttiyksikköä vai mikä? Minä nyt vain olen nähnyt jossakin epämääräisen arvion 1-2 prosenttiyksiköstä. Tämä, kuten niin moni muukin seikka solidaarisuusverossa, riippuu ilmeisesti tarkoitusperistä. Sen mukaan lukuja väännellään sinne tänne. Riippuu kulloisestakin edunvalvojatahosta tai sanojan arvomaailmasta. Tutkiva media olisi tässä kohtaa ihan kiva olemassa.

Toki veronkannosta on kulunsa, jopa huomattavatkin, mutta ei kai se selitä sitä, että 90 miljoonan bruttotuotto muuntuu 30 miljoonan nettotuotoksi. Tuo 90 miljoonaa on siis oma varovainen arveluni, kun muutakaan ei ole esitetty.

Minun puolestani solidaarisuusvero saa jäädä pysyväksi. Näkemykselläni ei ole mitään tekemistä kateuden kanssa. En edes ymmärrä, miten joku voi yleensäkään liittää kateuden verotukseen tai muuhun politiikkaan. Sellainen on täysin ajattelematonta asioiden sekoittamista.

Myös sitä voisi toivoa verotuksesta puhuttaessa, että ei tahallaan tai tietämättömyyttään sekoitettaisi jonkin tuloluokan veroastetta ja marginaaliveroasteita. Jos niin tekee, toimii vastuuttomasti ja syö vain omaa uskottavuuttaan.

3 kommenttia:

  1. "Otetaan oikein varovasti näin alkuun ja oletetaan, että keskimääräinen yli 100000 ansaitseva ansaitsisi 150000 euroa vuodessa. Oletan tämän olevan selvästi alakantissa."

    Mielenkiintoinen kysymys kyllä. Vaikea tuota on arvioida ilman parempaa tietoa. Mediaanitulon 100 000 euron ylittävillä uskoisin olevan selvästi alle tuon 150 000:n, mutta 150 000 olisi myös oma arvioni keskitulosta.

    Vero-olettamuksessa ehkä 2 %-yksiköstä. 1% tuntuisi vitsiltä, 1,5% kikkailulta ja yli 2% liioittelulta. 2 %-prosenttiyksikköä on myös tuora pääomatulojen progressio.

    Se, miksi tuon tuottoa arvioidaan alemmaksi lienee ainakin osittain siinä, että se lisäisi verosuunnittelua -> entistä enemmän ansiotuloja pääomaveroiksi -> vähemmän verokertymää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä ole itsekään löytänyt enempää yksityiskohtia tuosta verosta toistaiseksi.

      Poista
  2. Kuka rosvo niin paljon tienaa ja minultra on vuoskymmen jo nyljetty jos minkälaisia maksuja vähäisesttö tulostani,joka riittää juuri ja juuri silakoihin kuukauden jokaisena päivänä, perunat on jo varastettava.
    Taidan hake pyssyni.

    VastaaPoista