Suomalaisten kotitalouksien nettovarallisuus on kaikkiaan noin 400 miljardia euroa. Tämä sisältää asunnot ja muun varallisuuden kuten talletukset ja sijoitukset. Nettovarallisuus on arvo, joka jää kun vähennetään velat kotitalouksien kaikesta varallisuudesta.
Tästä 400 miljardista voi kukin sitten yrittää jotenkin arvioida, miten itse tai oma perhe sijoittuu varallisuuden suhteen.
Tilastokeskuksen varallisuustaulukoissa käytetään kotitaloutta yksikkönä (Tilastokeskus). Tämän ”venyvän” yksikön keskimääräinen nettovarallisuus on noin 160 000 euroa (156 690 euroa v. 2009), ja näitä ”venyviä” yksiköitä on runsas 2,5 miljoonaa (2 531 500 v. 2009). Kotitalouksien ulkopuolelle jää muun muassa laitosväestö.
Tuo noin 160 000 euroa pyrkii olemaan omaisuuden markkina-arvo eli ”todellinen” arvo, mikä on oikein hyvä seikka. Ei siis verotusarvo tai jokin muu vastaava.
Todettakoon, että laskin Suomen kotitaloussektorin nettovarallisuuden noin 400 miljardia niin, että kerroin Tilastokeskuksen taulukosta kotitalouden keskivarallisuuden ja kotitalouksien lukumäärän keskenään (että sillä tavalla).
Kotitalouksien keskimääräinen bruttovarallisuus on noin 200 000 euroa (192 060 euroa v. 2009), josta asuntovarallisuuden osuus on noin 76 prosenttia.
Yhden hengen talouksia on noin 40 prosenttia kaikista talouksista, ja toisaalta lapsiperheitä on 17 prosenttia (Tilastokeskus). Olisivatkohan jäljelle jäävät sitten pariskuntia? Vielä jos olisi helposti saatavilla näiden ryhmien varallisuustiedot, informatiivisuus ja verrattavuus lisääntyisivät huimasti. Joitakin hajatietoja toki löysin, mutta eipä niistä tässä sen enempää.
Kukin voi nyt sitten omasta näkökulmastaan verrata varallisuuttaan tai perheensä varallisuutta edellä oleviin lukuihin. Kiinnostavinta lienee verrata nettovarallisuuksia. On kuitenkin huomattava, että varallisuus jakautuu hyvin epätasaisesti, mikä liittyy sekä kotitalouden (tai henkilön) ikävaiheeseen että varallisuuden jakautumisen epätasaisuuteen yleisesti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti