tiistai 29. toukokuuta 2012

Näinkö vähään vuokranantajat tyytyvät?

Helsingissä vuokratuottojen sanotaan olevan kolmen prosentin luokkaa, mikä on aivan surkea taso. Mutta samaa tasoa lähestytään myös Jyväskylän kalleimmilla alueilla. Mutta on kai parempi pitää vuokrattuna kuin vuosia tyhjillään.

Jo ylimalkainenkin silmäily osoittaa, että mitä keskemmälle kaupunkia tullaan sitä pienempi on vuokra suhteessa asunnon hintaan. Vuokra nousee enintään puolitoistakertaiseksi, kun asunnon hinta yli kaksinkertaistuu.

Jyväskylän hintavalla alueella Lutakossa lähes uuteen 42,5-neliöisen asuntoon voi päästä vuokralle runsaalla 600 eurolla (www.vuokraovi.com). Asunto on vieläpä saunallinen.

Oletan tällaisen asunnon hinnaksi Lutakossa hyvinkin 3500 euroa neliöltä, sillä rakenteilla olevien vastaavanlaisten neliöhinnat ovat yli neljä tuhatta euroa jopa ilman saunaa. Esimerkkiasuntoni hinnaksi näin arvioituna tulee lähes 150 000 euroa. Hintaoletukseni lähtökohtana on, että tontti on oma. Jos kyseessä on vuokratontti, asunnon hinta on pienempi mutta vastaavasti vastike taas on suurempi jolloin vuokranantajalle jäävä vuokran osuus on pienempi. Ainakin periaatteessa päädytään siis samaan vuokratuottoon kummassakin tapauksessa.

Hoitovastikkeet koko ajan nousevat ja alkavat olla vähintään 3,3 euroa neliöltä. 42,5 neliön asunnosta tämä merkitsee noin 140 euroa kuukaudessa. Esimerkkiasuntoni vuokra on suunnilleen 610 euroa. Kuukaudessa vuokranantajalle jäisi näillä luvuilla netoksi 470 euroa ja vuodessa 5640 euroa. Tämä 5640 euroa antaa 150 000 euron asunnolle vuokratuotoksi 3,76 prosenttia. Tämäkin toteutuu vain sillä edellytyksellä, että asunto ei ole hetkeäkään ilman vuokralaista. Kun otetaan huomioon tyhjät kuukaudet ja vuokralaisen hankkimisen kulut, vuokratuotto laskee lisää.

Esimerkkitapauksestani en tiedä, mikä taho on vuokranantajana, mutta yleisesti on surkuteltu sitä, että yksityishenkilöiden määrä vuokranantajina vähenee. Nämä kun eivät enää ole valmiita siihen vaivannäköön ja niihin riskeihin, joita vuokranantajuus tuo. Minä ihmettelen sitä, että yksityishenkilöitä on vuokranantajina edelleen niin paljon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti