keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

Ostotoimeksianto – liikeidea kiinteistönvälittäjälle

Kun kuopiolaisena haeskelin asuntoa Jyväskylästä, olisin jossakin vaiheessa kaivannut asunnon ostajalle suunnattua uskottavaa palvelua jonka yksiselitteisenä ja ainoana tavoitteena on asunnon ostajan etu. Niin sanottu rationaalinen asunnon ostajahan (kuten minkä tahansa ostaja) haluaa hankkia mahdollisimman halvalla mahdollisimman hyvää. Paikkakunnan taloyhtiöt tuntevan ”kiinteistönvälittäjän” tehtävänä olisi etsiä asiakkaan toiveiden mukainen asunto. Jos sitten kauppa syntyy, toimeksiantaja eli ostaja maksaa ”välityspalkkion” tälle niin sanotulle kiinteistönvälittäjälle. Yksinkertaisimmillaan välityspalkkio olisi kiinteä ja tasoltaan vaikkapa 1500 euroa lisättynä arvonlisäverolla. Missään tapauksessa välityspalkkio ei voisi olla prosenttiosuus asunnon hinnasta. Tämän ajatuksen omaksuminen tosin on ylivoimaista.

Kun olen asunnon myyjä, vaadin että kiinteistönvälittäjä ajaa myyjän etua, mutta kun olen ostaja vaadin että ostotoimeksiannon hoitaja ajaa ostajan etua.

Tarvitaan yrityksiä, jotka erikoistuvat vain ostotoimeksiantoihin. Kuvitelkaa vaikkapa tilanne, jossa sama välittäjäyritys hoitaa sekä myynti- että ostotoimeksiantoja samasta taloyhtiöstä vuodesta toiseen ja kaupan kohteina olisivat samanlaiset huoneistot. Olisiko tilanne hyvä toimeksiantajien kannalta pitkällä tähtäyksellä? Nykytilanteen osalta edellä esittämäni kysymys on kuvitteellinen, sillä toimeksiannot taitavat tulla lähes täysin myyjiltä.

Puhun tässä koko ajan kerrostalohuoneistoista ja aivan tavallisista asunnon ostajista. Sijoitusasunnoista kiinnostuneillehan on palvelua, mutta en tiedä miten siinä palkkio määräytyy. Toimeksiantajana kai nyt kuitenkin on ostaja, kun palvelua mainostetaan nimenomaan sijoitusasunnon hankinnasta kiinnostuneille.

Te, joilla on kiinteistöalan ammattitaito ja resurssit, pyrkikää hyödyntämään tämä liikeidea välittömästi. Vai eikö jostakin syystä kiinnosta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti