sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

”Toiveideni” hallitus 2015

Hallitus 2015, mistä puolueista sen pitäisi koostua? Lähtökohta varmaankin on, että hallituksen perustan muodostaisivat kolme puoluetta neljästä suurimmasta puolueesta. Tästä alkavat sitten ne varsinaiset kriteerit, joilla rakentelisin hallitusta. Ne neljä puoluetta, joita nyt arvioin, ovat Sdp, kokoomus, keskusta ja perussuomalaiset.

Ilman kummempia veivauksia lähden siitä, että hallitukseen pitää kuulua perussuomalaisten. Ei muuten, mutta ihan vain sen takia, että politiikkaan tulisi ainakin pieni teoreettinen muutosmahdollisuus. Tällä siirrolla hallituksen rakentelu muuttui samalla jo helpommaksi, kun pitää ratkaista vain kaksi kumppania kolmesta jäljellä olevasta niin sanotusta suurehkosta puolueesta. Vaihtoehdot ovat keskusta-kokoomus, Sdp-kokoomus ja Sdp-keskusta.

Nyt alkaa hallituksen rakenteluni hankaloitua. Mutta kun kuitenkin haluan, että hallituksessa ”varmistuisi” jonkinlainen yhteiskunnallinen markkinameininki ja asioita edistävä kilpailullisuus ja toivottavasti vaikkapa julkishallinnollinen säästeliäisyys (ehkä täysin toiveajattelua), haluan hallitukseen kokoomuksen. Se, että suon kokoomukselle etuoikeuden olla osa hallitusta, ei tarkoita että kokoomuksessa olisi puolueena mitään hurraamista. Mutta jotakin pitää yrittää tässä vaikeassa hallituksen rakentelun ongelmassa. Ja nythän rakentelu kävikin jo helpoksi, kun pitää valita vain joko Sdp tai keskusta.

Tosiasiassa nyt ollaan koko homman vaikeimmassa valintatilanteessa. Kun perussuomalaiset ja kokoomus kuuluvat tulevaan hallitukseen näennäisen itsestään selvinä osasina, keskustassa ja Sdp:ssä ei ole mitään itsestään selvää. Onhan niillä varmaan omia selviä painotuksia, luultavasti suuria vastakohtaisuuksiakin, ainakin toivottavasti on. Yritän löytää näitä eroavaisuuksia jommankumman eduksi. ”Eduksi” tarkoittaa myös sitä, mitä tämä viimeinen puolue tuo hallituskokonaisuuteen, ei pelkästään puoluetta sellaisenaan.

Yksi olennainen kysymys on nyt, kumpi puolue tasapainottaa paremmin kokoomuksen eräitä erittäin huonoina pitämiäni vaikutuksia hallituksessa. Mutta kun tätä mietin, lopputulos on että ei siinä taida olla eroa. Siinä mielessä kumpi tahansa, keskusta tai Sdp, on hyvä vaihtoehto. Tämän enempää en erittele omia poliittisia arvojani eli sitä, missä asiassa kokoomukselle pitäisi löytyä vastapaino. Vaikeaksi menee hallituksen rakenteluni viimeinen vaihe.

Ehkä Sdp:n ja keskustan väliltä kuitenkin löytyy yksi ero keskustan hyväksi. Kyseessä on asia, joka toivottavasti ainakin hiukan vähentäisi jarrun käyttöä Suomen menossa. Sen voin tästä sanoa, että kyseessä ei ole esimerkiksi EU-politiikka vaan paljon perinteisempi asia. EU-politiikan osalta taas toisaalta tuntuu, että Sdp on ideologisesti vieläkin syvemmän EU-integraation kannalla kuin keskusta. Toisaalta asia voi olla myös toisin päin. Ja loppujen lopuksi en tiedä, onko Sdp:llä ja keskustalla mitään käytännöllistä eroa EU:n suhteen. Joka tapauksessa, EU-asia ei vaikuta siihen, valitsisinko Sdp:n vai keskustan.

Valitsen siis keskustan ”toiveideni” hallitukseen perussuomalaisten ja kokoomuksen kumppaniksi yllä mainitusta syystä, että keskusta osaltaan ehkä olisi vähentämässä tiettyjen jarruttavien seikkojen vaikutusta Suomessa. Mutta eihän sitä tiedä, voin olla väärässä. Lopultahan puolueita ei oikein erota varmuudella muu kuin se, että niillä on eri nimet. Ja voihan niillä olla eri mainostoimistotkin.

Lue myös blogin muita kirjoituksia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti