tiistai 29. heinäkuuta 2014

Uudet asunnot älyttömän kalliita

Uudet kerrostaloasunnot ovat älyttömän kalliita myös pääkaupunkiseudun ulkopuolisissa kasvukeskuksissa. Tosin niin ne ovat missä tahansa, vaikka ei olisi kasvukeskuskaan. Ja jotkut asunnot ovat vielä tätäkin kalliimpia erityisesti niissä kasvukeskuksissa. Kaksion hinta vähintään 200 000 euroa.

Yksi osaselitys, ei niinkään syy, kalleudelle on varmaan, että monet uudet asunnot sisältävät aivan liikaa kaikenlaisia ”yksityiskohtia” ja yksilöllisyyksiä. Piirteitä, jotka eivät tulisi itselle edes mieleen asunnon toivelistaa miettiessä. Sen sijaan riittäisi, että uuden kerrostalon kaikki asunnot sisältäisivät ne vuosien varrella hyväksi koetut ominaisuudet ja mahdollisesti jonkin hyödyllisen teknisen uudistuksen. Vähemmän romantiikkaa, enemmän järkeä.

Mutta eihän vielä muutamasta tarpeellisesta ominaisuudesta todellisuudesta voi syntyä pieneen asuntoon vähintään 50 000 euron lisäkustannuksia, vaikka asuntojen hintojen perusteella niin voisi luulla. Toki markkinat ratkaisevat sen, kuinka korkealle hintataso nousee, eikä asuntoja suinkaan omakustannusperiaatteella myydä. Mutta olisikohan ostajilla juuri siksi aihetta terästäytyä. Hehän ovat osa markkinoita.

Lue myös blogin muita kirjoituksia!

1 kommentti:

  1. Klassinen periaate tässäkin: Ei se ole hullu, joka pyytää vaan tyhmä joka maksaa.

    VastaaPoista