lauantai 14. heinäkuuta 2012

Ekonomistit ja analyytikot päivystävät

Sampo Pankki, Nordea ja OP-Pohjola kertovat, että ne ovat perustaneet kriisitiedotuspalveluita euroalueen hajoamisen varalle (esim. verkkouutisten STT-juttu). Poikkeuksellisesti jopa kesälomakautena ollaan valmiudessa. Päivystävät ekonomistit ja analyytikot seuraavat tilanteen kehitystä ja pitävät asiakkaita ajan tasalla.

Suuret sijoittajat ovat menettäneet velkakriisin takia luottamuksensa ainakin Euroopan talouteen niin perusteellisesti, että kelvollisten sijoituskohteiden vähäisyyden takia antavat esimerkiksi Suomelle lyhytaikaista lainaa negatiivisella korolla. Suomeen luotetaan vahvasti kun taas moneen muuhun tahoon luotetaan hyvin heikosti, joten negatiivinenkin korko riittää lainanantajalle. Hyvä juttu.

Tulee ihan oikeasti sellainen tunnelma, että euron hajoamiseen varaudutaan nyt tosissaan juuri niiden keskuudessa jotka asioista eniten tietävät ja joilla on eniten omaa rahaa pelissä.

Kuitenkin samaan aikaan Ylen haastattelema talouskomissaari ja komission varapuheenjohtaja Olli Rehn kehottaa olemaan hyvin varovainen jo pelkkien taustaselvitystenkin tekemisessä, taustaselvitysten sen varalta että euro hajoaisi. Ajatus menee jotenkin näin: Jos vaikkapa Suomen valtion ”taustaselvityksistä” pääsee julkisuuteen maailmalle sellainen kuva, että ne eivät ehkä olekaan pelkkiä taustaselvityksiä, niin sitten on paha juttu. Taustaselvitykset kuulemma saavat helposti aikaan juuri sen ”pahan”, jonka varalta niitä tehdään. Vielä pahempia ovat tietysti varasuunnitelmat.

Olli Rehnin haastattelua lukiessa tulee vaikutelma, että euron hajoamista, esimerkiksi Suomen eroa eurosta, ei pitäisi nyt edes ajatella. Tällainen on kyllä jo hyvin mielenkiintoista minun mielestäni. Entäs jos se ”paha”, esimerkiksi euron hajoaminen, tapahtuu eikä ollutkaan ”ajateltu” että näin voisi käydä, niin voi sitä syyttelyn määrää. Tai jos ei olisi edes varauduttu vaikka olisi pitänyt olla tiedossa että on syytä varautua, niin siitä vasta kauhea huuto nouseekin ja ihan syystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti