keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

Kohtuuhintaisia asuntoja ei anneta rakentaa

Kun Suomessa rakennetaan kerrostaloja ylikalliisti, suomalaisten rahat hupenevat kalliiseen asumiseen mikä on pois muusta kulutuksesta. Sitähän me haluamme. Rakentamismääräykset edellyttävät kerrostaloilta ja niiden asunnoilta yhä enemmän. Myös hirveällä määrälle autoja pitää määräysten mukaan olla hirveästi tilaa. Niin ikään kunnat kilpailevat ylitasokkailla kerrostaloilla. Kallis rakentaminen on siis maan tapa, johon joutuvat tyytymään myös ne jotka arvostavat asumisen edullisuutta. Tällainen vaihtoehdottomuus on paha.

Vaikka uusien kerrostaloasuntojen hinnat aina hämmästyttävät, on tässä ylikalleudessa paljon myös hyvää. Nimittäin ei ole sitten suomalaisilla liikaa ostovoimaa ruokakauppaan, mistä seuraa tietysti hintojen pysyminen kurissa. Siinä on se asumisen kalleuden hyvä seuraus.

Toivottavasti Suomessa kohtuuttoman kallis rakentaminen jatkuu. Asuinalueet tulee myös kaavoittaa yhä suuremmalle automäärälle. Toivottavasti yhä enemmän kunnat kilpailevat siitä, missä rakennetaan ylellisimpiä kerrostaloja.

Mielenkiintoista on suomalaisten asennoituminen tähän rakentamisen kalleuteen. Kun Rakennuslehdessä VVO:n toimitusjohtaja Jani Nieminen selvittää rakentamiskustannusten korkeutta ja sitä miten kustannuksia voitaisiin alentaa esimerkiksi vuokra-asuntojen osalta. juttua koskevien kommenttien yleinen henki on, että kivikauteenko meidän pitäisi palata ja että tässä vain taas halutaan vuokralla asuvista tehdä toisen luokan kansalaisia.

Jos siis vuokralla asuvien tai kenen tahansa itsetunto siitä on kiinni, niin pitäkäämme huoli että rakentamisen kustannukset aina vain nousevat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti