torstai 26. heinäkuuta 2012

Yksityiset asuntomarkkinat toimiviksi

Vuodesta toiseen todetaan, että asuntomarkkinat toimivat huonosti asunnon tarvitsijoiden kannalta. Vaaditaan enemmän kohtuuhintaisia ja ennen kaikkea kohtuuvuokraisia asuntoja. Vaatimus on ihan oikea, mutta pitkällä tähtäyksellä asuntomarkkinoiden toimivuus ei voi mielestäni perustua yleishyödyllisten asunnontarjoajien varaan. On niilläkin roolinsa, mutta suureen kokonaisuuteen vaikutetaan vain yksityisen asuntosektorin avulla.

Ainoa kunnollinen keino asuntomarkkinoiden parantamiseksi lähtee siitä, että julkinen valta ei ainakaan vaikeuta markkinoiden toimimista. Sen jälkeen seuraava tehtävä on selvittää, esiintyykö muita tekijöitä jotka vinouttavat asuntomarkkinoita. Nousevatko esimerkiksi asuntojen hinnat jostakin syystä niin korkeiksi, ettei asunto ole enää kiinnostava sijoituskohde vuokranantajalle. Vuokralaisillahan on rajat, joiden yli vuokraa ei voida maksaa, ja jos tällä vuokratasolla ei vuokranantajan kannata vuokrata, niin sitten ei vuokra-asuntoja ole eikä uusia rakenneta.

En ole markkinauskovainen, en todellakaan. Mutta kun kuitenkin on olemassa sellainen suuri koneisto kuin yksityiset asuntomarkkinat, miksi sitä ei käytettäisi tehokkaasti. Kaikki osalliset voittaisivat. Onhan helpompaa myös valtiolle ja kunnille että annetaan yksityissektorille hiukan vipua, kuin että pannaan toimintaan suuria määriä julkisia varoja. Kunnallisten ja yleishyödyllisten toimijoiden asuntotarjonnalla ei kuitenkaan voida pelastaa kokonaisuutta. Nykyisessä taloustilanteessa yhä vähemmän.

2 kommenttia:

  1. Vuokralaisten ja vuokranantajien hintakäsityseroja voi tarkastella tästä hintoja listaavasta yhteisöprojektista. Vielä beta vaiheessa mutta erot näkee jo selvästi: https://www.vuokraisanta.fi/tilastot/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin Hgin osalta näyttää olevan huima ero. Todella korkeilta näyttävät toteutuneetkin. En ole varmaankaan enää perillä sikäläisestä tasosta. Katsoin myös Jyväskylää. Siellä taas hämmästytti pienten asuntojen matalahkot tasot myös pyynnöissä. Painottuukohan opiskelija-asuntojen osuus tai jokin muu aineistotekijä.

      Poista