tiistai 22. marraskuuta 2011

Arhinmäki, Lipponen, SAK ja presidentinvaalit

Lukiessani verkko-Demarin artikkelia ihmetytti taas, mikä järjestö se SAK on kun se ei periaatteessa kai ole puoluejärjestö mutta toisaalta se vähän niin kuin välillä olisi. Tämä vaikutelma tuli. Jos eivät nykyiset niin ainakin entinen ay-pomo Jouni Riskilä (sd.) haluaisi, että SAK tukisi tiettyjä presidenttiehdokkaita. Sen nimisiä ehdokkaita kuin Paavo Lipponen ja Paavo Arhinmäki. Riskilä kummastelee SAK:n vaitonaisuutta ”omien” ehdokkaidensa suhteen.

Paavo Lipponenhan on Sdp:n asettama ehdokas ja varmaankin Sdp:n jäsen, ja Arhinmäki Vasemmistoliiton asettama ehdokas ja Vasemmistoliiton jäsen. Sosiaalidemokraattejahan SAK:lla on ollut tapana tukea. Nyt olisi tuettavia sitten kaksikin, näitä ”omia”. Ihmettelin, miten noin laaja ”koko kansan” järjestö voi tukea poliittisesti kapeata ehdokasjoukkoa yleisissä vaaleissa. Aikani ihmeteltyäni hoksasin, että olin tyhmä kun en lukenut tarkkaan Jouni Riskilän perusteluja Lipposen ja Arhinmäen tuelle. Perusteluissahan todetaan selvästi, että kumpikin on mainitun järjestön jäsenliiton jäsen. Lipponen on JHL:n ja Arhinmäki PAMin jäsen. Minä kun asenteellisesti heti luulin, että tässä halutaan tukea nimenomaan tiettyjen puolueiden ehdokkaita. Mutta todellakin Lipponen ja Arhinmäki ovat järjestön jäseniä, ja siksi on melkein ymmärrettävää että järjestö tukee heitä presidenttikisassa.

Ajat ovat muuttuneet niin, että SAK:n tuki ehdokasjäsenilleen saattaa supistua lähinnä kannustuksen luonteiseksi. Ehdokkaita ei välttämättä pidetä virallisesti esillä. On mielestäni kuitenkin sopivaa ja riittävän neutraalia, että järjestö informoisi jäsenistöään siitä, että omasta piiristä on ehdokkaita. Sehän ei vielä merkitse järjestön puoluepoliittista kannanottoa presidentinvaalissa. Eiköhän tällainen puoluepoliittisesti sitoutumaton aktivointi ole normaalia järjestökentässä. Toivon jopa kannatuksen kasvua ehdokkaille Paavo Lipponen ja Paavo Arhinmäki; olenhan itsekin Paavo Väyrysen kannattaja, siis Väyrysen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti