perjantai 4. marraskuuta 2011

Kumman varjobudjetti parempi, Keskustan vai Perussuomalaisten?

Perussuomalaisten varjobudjettiesitys on selkeämpi ja täsmällisempi kuin Keskustan. Tosin kai Keskustankin esityksestä yksityiskohtia löytyi, jos viitsi hakea. Ei kuitenkaan lisää esityksen uskottavuutta se, että ikään kuin väkisin valitaan johtavaksi teemaksi 365. Siihen sitten yritetään sovittaa niitä lukuja. Jostakin muusta ne perusteet pitäisi löytyä kuin lukumystiikasta. Keskustan varjobudjetin löytäminen oli jo vaikeaa. Perussuomalaisten löytyi heti.

Kumpikin varjobudjetti haluaa pitää kiinni kotitalousvähennyksestä enemmän kuin hallitus. Kumpikin lieventäisi energiaverotusta. Kumpikin tukisi kuntia enemmän kuin hallitus. Ja perheitähän pitää kummankin varjobudjettipuolueen mielestä tukea entistä enemmän.

Keskustan budjetista tulee vaikutelma, että paljon hyvää kaikkeen hyvään kuten terveydenhoitoon, päiväkoteihin ja homekouluihin. Homekoulut ovat nyt sopivan kuuma aihe, joten sitä kannattaa rummuttaa. Siis puolueiden mielestä, ei minun. Toisaalta Keskustan tuloverolinja saattaa olla rehellisemmin progressiivinen kuin Perussuomalaisten. Kokoomuksen taholtahan moitittiin, että Keskusta kiristäisi lastentarhanopettajien, hoitajien ja muiden tavallisten työntekijöiden veroja tällä varjobudjetillaan. Ehkä omasta mielestään Keskusta ei näin tee. En niin tarkkaan lukenut Keskustan varjobudjetin tuloverokäyrää, että osaisin arvioida. Perussuomalaisista näyttää olevan tulossa ammattiyhdistyspuolue, joten se keskittyy progressiossaan korkeampiin tuloihin kuin Keskusta.

Perussuomalaiset ovat rohkeampia sillä tavalla, että ne vähentäisivät rankasti kehitysapua ja panostaisivat puolustusvoimiin. Ne myös palauttaisivat työnantajien Kela-maksun. Mutta sitten taas kumpikin varjobudjetti säilyttäisi lehtitilausten alv-verottomuuden. Mielenkiintoinen veto tämäkin. Ja että vielä kumpikin oppositiopuolue toimisi näin.

Varjobudjetit ovat sillä tavalla suuressa asiassa parempia kuin hallituksen budjetti, että ne eivät keventäisi tuloverotusta. Ei sitä pidä keventää. Aina, kun tuloverojen kevennystä puolustellaan, minusta se kuulostaa ns. pimeältä populismilta. Onhan se niin oikein kannustaa ja antaa ihmiselle vapaus tehdä rahoillaan mitä tahtoo. Eihän niin hyvää retoriikkaa voi vastustaa. Toisaalta pääomatulojen progressiossa hallitus on fiksumpi. Tulot samalla viivalle melkein, joskus, ehkä.

Mutta ovatko varjopuolueet rehellisiä. Keskusta lienee ollut aikanaan monesta suuresta veroasiasta samaa mieltä kuin hallitus nyt. Perussuomalaiset eivät ole aina joka kohdassa pitäneet ääntä puoluetuista, vaikka olisi ollut tilaisuus. Ovatko Keskusta ja Perussuomalaiset rehellisesti liikkeellä varjobudjeteillaan? Toivoisin niin.

Ei ole helppo päättää, kumpaa varjobudjettia pitäisi parempana. Arvioni menevät ristiin riippuen tarkasteltavasta osa-alueesta. Sama ongelma on, kun yrittää verrata varjobudjetteja hallituksen budjettiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti