sunnuntai 6. marraskuuta 2011

Kaikki kaupat kiinni

Pari kertaa vuodessa minulle tulee yllätyksenä, että kaupat ovat kiinni kirkollisen juhlapyhän tai jonkin vuotuisen biletyspäivän takia tai ne ovat menneet kiinni hyvin aikaisin. Pitäisi päästä S-Markettiin, mutta selviääkin että S-Market on kiinni. Samoin tietysti myös muut marketit.

Tiesin nytkin, että oli tulossa pyhäinpäivä, mutta oletin että se olisi sunnuntaina tai en ole varma mitä oletin. Tämähän on tietysti yleissivistymättömyyttä pahimmillaan. Ei kuitenkaan yleissivistymättömyyttä siinä mielessä, että pitäisi muistaa ulkoa juhlapäivät sen takia että ne ovat juhlapäiviä. Sen takia ei todellakaan tarvitse tietää yhtään mitään eikä tarvitse olla edes kiinnostunut. Mutta olisi yleissivistyksellistä tietää päivät, jolloin ei pääse kauppaan tai bussiin. Pyhäinpäivänä sentään bussit kulkivat ainakin täällä ja pääsin Siwaan. Omalta alueeltani Siwa on jo häipynyt.

Kiinniolopyhien taustalla on tekopyhyyttä, itsekkyyttä ja sellaista ajattelua että kyllä se nyt vaan on hyvä että kaupatkin saavat joskus olla kiinni. Asiakkaatkin muka haluavat, että edes joinakin päivinä kaikki kaupat ovat kiinni. En ymmärrä esimerkiksi sellaista perustelua täydelliselle kiinniololle, että jonkin ammattikunnan pitää saada nämä tietyt juhla- ym. päivät vapaiksi. Perustelun aukko on nimenomaan siinä, että sama oikeus ei koske apteekki-, terveydenhoito- eikä turvallisuusalaa. Vastaukseksi ristiriitaan annetaan, että näiden jälkimmäisten on pakko toimia aina. Niin onkin. Sellaisenaan ajatus, että työntekijät ovat ansainneet nämä tietyt totaaliset vapaapäivät, olisi vielä jotenkin hyväksyttävä periaate, mutta ajatukselta putoaa pohja juuri sen takia, että se ei voi koskea kaikkia aloja. Minkä ryhmän oikeudet siis ovat tärkeämpiä kuin muiden? Helppo mutta huono vastaus on, että meidän.

Olihan se mielenkiintoista nähdä, miten Jyväskylän kävelykadulla vaelsi ihmisiä ihan riittävästi, vaikka piti olla kirkollinen juhlapyhä pyhäinpäivä. Minkähän takia ne siellä pyörivät? Tietysti ravintoloiden takia. Eivät ne mitään ”sunnuntaikävelyä” harrastaneet. Itse kävin Siwan lisäksi apteekissa. Siwa pelasti pyhäinpäiväni.

Suuri kiitos Siwalle, joka on pelastanut minut kun muut kaupat ovat olleet sen päivän kiinni tai menneet kiinni yllättävän aikaisin kuten klo 12. Myös Jyväskylän kävelykadulla auki olleelle apteekille kiitos. Sain huomaavaista palvelua pyhäinpäivänä.

Toki minun kannattaisi muistaa tarkistaa useammin kauppojen aukioloajat, jotta ei tulisi yllätyksiä, Käytännössä riittää, että tiedän S-marketin aukioloajat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti