Torstaina 8.12. Politiikkaradiossa olivat haastateltavina presidenttiehdokkaat Paavo Lipponen ja Pekka Haavisto. Haastattelu oli siinä mielessä hyvä, että siinä täsmentyivät ainakin itselleni erityisesti eräät Lipposen näkemykset ja se miten hän toimisi presidenttinä tietyissä kysymyksissä. Ohjelmasta jäi tosin myös osittain hyvin kielteinen vaikutelma, jonka saivat aikaan ohjelmassa olleet kommentaattorit Erkka Railo ja Timo Harakka.
Lipposen vastauksista kävi selväksi jälleen se, että häntä motivoi ehdolle asettumiseen vahva halu palauttaa suvaitsevaisuus ja demokratia Suomeen. Suvaitsemattomuudella Lipponen tarkoittanee rasismia. Tämä teema hänellä on ollut esillä toistuvasti, mutta minulle on jäänyt kuitenkin hiukan avoimeksi, missä nyt on se suuri suvaitsemattomuusongelma. Onko kyseessä vain tunnetasoinen vaikutelma siitä, että Suomessa ollaan nykyään erityisen suvaitsemattomia, vai onko Lipposella konkreettisesti mielessä erityisen suvaitsemattomia tahoja tai henkilöitä?
Suvaitsemattomuus- ja rasismiväite tulee niin toistuvasti esille, että herää kysymys eikö sitten ole havaittavissa Suomessa muunlaista suvaitsemattomuutta. Itse asiassa jo ajatus, että olisi vain ulkomaalais-, erivärisyys- ja erikielisyyssuvaitsemattomuutta, on epäuskottava. Jos Suomessa ollaan suvaitsemattomia, kyllä sitä ollaan myös erilaisiin kotoisiin ryhmiin. En käytä sanaa vähemmistö, koska se johtaa ajattelemaan vain ns. ”kansanryhmiä”. Jos suvaitsemattomuus liitetään aina vain ”kansanryhmiin” tai muihin paljon esillä olleisiin ”vähemmistöihin”, ollaan näreikössä eikä suvaitsemattomuutta päästä vähentämään milloinkaan.
Toki myös Pekka Haavisto toi selvästi esille huolensa suvaitsemattomuudesta, ei yksin Lipponen.
Suvaitsemattomuutta on ollut aina monenlaisia ihmisiä kohtaan, joten kyseessä ei ole uusi asia. Suomessa toisaalta ihannoidaan muun muassa ulkomaalaisia ja kansainvälisyyttä, mutta ulkomaalaisia ei oteta töihin. Se on tietysti tyhmää, mutta sama suvaitsemattomuus koskee monia kotimaista alkuperää olevia ihmisiä.
Toinen toistuva teema tai suvaitsemattomuus-teeman jatke Lipposella on pelko, että Suomi sulkeutuu. En nyt ymmärrä oikein tätäkään. Tai ymmärrän. Kaipa Lipponen, kuten todennäköisesti Haavistokin, tarkoittaa tässä EU- ja eurokriittisyyttä. Minä hiukan koen tämän sulkeutumis-puheen sulkeutumis-pelotteluna, mutta se on vain minun kokemukseni.
Natosta Lipponen lausui hyvin ja selkeästi. Ensinnäkin hän kuvasi lyhyesti sen, miten Suomi on tietyin askelin edennyt kohti länttä. Natoon ei ole kuitenkaan liitytty, koska ei ole haluttu jäsenyyteen liittyviä velvoitteita. Myös Venäjä-osuus oli ok kummallakin ehdokkaalla.
Oli erittäin hyvä, että Politiikkaradiossa otettiin jälleen Nato esille, sillä on tarpeen että ehdokkaiden kannat kaikissa olennaisissa kysymyksissä tulevat esille mahdollisimman monta kertaa. Siihen ei voi kyllästyä, sillä eihän kukaan tavallinen ihminen kyttää joka mediapläjäystä presidenttikeskusteluista. Mutta ohjelmassa esiintyneet kommentoijat Erkka Railo ja Timo Harakka olivat jo kyllästyneet Natosta puhumiseen. Erkka Railo esitti närkästyneeseen sävyyn, että Natosta kyseleminen voitaisiin pikku hiljaa lopettaa. Hänen mielestään toistuva kysyminen Natosta vaikuttaa siltä, että koko ajan epäiltäisiin ehdokkaiden Nato-vastausten rehellisyyttä. Railon mukaan tällä ylläpidetään julkisuudessa aiheetta epäilevää ilmapiiriä. Timo Harakka oli samalla kannalla ja käytti sanaa Nato-pakkomielle. Myös hänen mielestään Nato-keskustelu voitaisiin viheltää poikki. Kommentoijien mielestä Nato-kannoissa ei ole enää mitään selvitettävää.
Se, että kommentoijat kehottavat jättämään Nato-keskustelun, on äärimmäisen vastenmielistä. On uskomatonta, että on tultu tilanteeseen jossa kommentoijina toimivat tutkija ja toimittaja kehottavat vähentämään keskustelua. Tällä tavalla saadaan aikaan tympeä ilmapiiri. Siinä ei olisi mitään ihmeteltävää, jos tavallinen kansalainen ilmoittaisi kyllästyneensä keskusteluun, mutta se on vaarallista että asioita seuraava asiantuntija sanoo niin.
Sitä sitten en täysin ymmärtänyt, kohdistiko esimerkiksi Erkka Railo Nato-keskustelunärkästyksensä toimittajiin vai laajaan äänestäjäkuntaan. Sanoiko hän ikään kuin äänestäjille, että ”lopettaisitte jo sen jankkaamisen Nato-asioiden epäselvyydestä ja uskoisitte nyt että asiassa ei ole mitään selvitettävää enää”. Vai sanoiko Erkka Railo toimittajille, että ”älkää tivatko enää Natosta”. Kulunutta viisastelua lainatakseni, tätä pitäisi kysyä Erkka Railolta ja miksei myös Timo Harakalta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti