Sanaa murros käytetään paljon. Murroksella tarkoitetaan suuren muutoksen vaihetta tai käännettä. Näinä aikoina useimmin mainittu murros tuntuu olevan median murros. Median murrokseenkin puolestaan liittyy digitaalinen murros. Median murros mainitaan kumman usein siihen nähden, että onhan meneillään myös esimerkiksi metsäalan murros ja sen osana paperiteollisuuden muutos joka johtuu osittain juuri median murroksesta. Median väki on ilmeisesti onnistunut ammattitaidollaan pitämään kovaa ääntä omasta murroksestaan. Toivottavasti kyseessä ei ole murrosikä. Kaikki edellä mainitut murrokset lisäävät samalla työelämän murrosta, paitsi murrosikä.
Lääkealalla puhutaan lääkealan murroksesta. Rahoitusalalla puolestaan on meneillään esimerkiksi yritysrahoituksen murros ja pankkitoiminnassa pankkimaailman murros.
Jätteiden käsittelyn murros tuntuu olevan pelkästään myönteinen murros kaikille osapuolille. Ilmiöllä nimittäin tarkoitetaan ainakin sitä, että jätteiden hyötykäytön osuus kasvaa ja vastaavasti kaatopaikkajätteen osuus ja absoluuttinen määrä vähenevät. Hyötykäytöllä tarkoitan energiakäyttöä ja kierrätystä.
Tuo median murrokseenkin liittyvä digitaalinen murros tarkoittaa myös sitä, että sähköinen tieto ja esimerkiksi internet on kohta kaikkialla ja yhä useammassa tuotteessa mukana. Ehkä näin on, mutta riippuu varmaan myös siitä millaisia tuotteita kukin sattuu omistamaan. Tosin onhan digitaalisuutta paljon myös muualla kuin vain henkilökohtaisissa esineissä ja laitteissa.
Metsäalan murroksella tarkoitetaan laajempaakin muutosta kuin vain metsäteollisuuden muutosta. Yksi muutos on, että metsänomistajuus muuttuu. Metsänomistajiin tulee yhä enemmän sellaisia, jotka eivät ole niin aktiivisia metsiensä suhteen kuin perinteisesti metsänomistajat ovat olleet. Se puolestaan vaikuttaa vaikkapa metsäkauppaan ja siten koko alaan. Sitten taas esimerkiksi paperin kulutuksen vähentyminen vaikuttaa raaka-aineen kysyntään ja siten metsänomistajien ja metsäalan urakoitsijoiden asemaan.
Metsäalan urakoitsijoihin liittyen metsäalan murroksen yhteydessä väitetään myös, että esimerkiksi metsäteollisuuden teettämät puunhankintaurakat annetaan yhä suuremmille metsäkoneyrityksille. Eli silläkin alalla pienillä on yhä vaikeampaa. Sehän on kyllä valitettavaa, sillä kaikilla ei ole mahdollisuutta laajentua tai liittyä osaksi suurempaa organisaatiota.
Lääkealan murros tarkoittaa esimerkiksi sitä, että lääkkeiden kehittelyä säädellään yhä tiukemmin ja kehittely kallistuu. Yksi piirre lääkealan murroksessa on, että yhä vanhemmiksi elävät ihmiset tarvitsevat yhä tehokkaampia lääkkeitä. Eräs piirre on myös, että vanhoja lääkepatentteja purkautuu ja voidaan käyttää halvempia kopioita.
Yritysrahoituksen murros on mielenkiintoinen. Tähän astihan Suomalaisten yritysten ulkoinen rahoitus on tullut pääasiassa vain pankkilainana. Nyt kuitenkin väitetään, että Suomessakin joudutaan menemään pikku hiljaa siihen suuntaan, että myös esimerkiksi joukkovelkakirjalainojen osuus kasvaa. Tosin käytännössä kyse olisi kai vähintään muutaman kymmenen miljoonan euron lainoista, joten pieniä yrityksiä sekään ei auttaisi. Onhan tuo teoriassa ollut tähänkin asti mahdollista, mutta ilmeisesti vain jotkin suuret yritykset sitä ovat hyödyntäneet. Kun muuten katsoo yrittäjien tai muitakin yritysrahoitussivuja, kyllä siellä edelleen luetellaan vain pankkilaina ja pari muuta julkisen yhteisön lainaa ja julkiset avustukset. Rahoitusalan oppimateriaaleissa sitten mainitaan myös tuo joukkovelkakirjalaina.
Pankkimaailman murros puolestaan on esimerkiksi sitä, että pankkiasiat hoidetaan yhä enemmän verkossa ja konttorit vastaavasti vähenevät.
Bloggaus sisälsi lainattua ja omaa, täsmällisen ja epätäsmällisen väliltä.
Lue myös blogin muita kirjoituksia, lue vaikka koko blogi!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti