lauantai 30. marraskuuta 2013

Valtion menot, julkiset menot, julkinen velka, valtionvelka, julkisyhteisöjen velka – selvä?

Luin kirjoitusta, jossa tuodaan esille että Suomessa ´valtion menot´ ovat nousseet huolestuttavan korkeiksi. Kirjoituksessa käytetään useaan otteeseen nimenomaan käsitettä ´valtion menot´. Näiden todetaan olevan eräiden tilastojen mukaan jo 57,9 prosenttia bruttokansantuotteesta. Aloin hämmentyä. Rupesin miettimään, että valtion menothan ovat vain 50 miljardia ja bruttokansantuote on ainakin yli 180 miljardia. Eihän tuosta tule edes lähelle 50:tä prosenttia suhdeluvuksi vaan alle 30. Mietin, että tarkoitettaisiinkohan tässä sittenkin valtionvelkaa ja sen suhdetta bruttokansantuotteeseen. Mielikuvani mukaan valtion velkahan oli 100 miljardin paikkeilla. Mutta en oikein uskonut tähän erehdykseen. Joka tapauksessa asia alkoi vaivata, koska itselleni on muodostunut muka selvä käsitys joistakin talousluvuista ja niiden suhteista mutta sitten luenkin jostakin aivan muuta. Siis olenko itse ymmärtänyt talousluvut väärin, vai mistä nyt on kysymys.

Sitten tosin tuossa kirjoituksessa myöhemmin käytetään myös termiä ´julkiset menot´, mikä myös sai olettamaan että ehkä siinä tosiaan julkisia monoja kokonaisuudessaan tarkoitetaan eikä vain valtion menoja. Tämä muuten ei ole mielestäni saivartelua, vai onko tutkijoiden ja tutkijayhteisön mielestä? Minä ite olen täysin tavallinen tallaaja talousasioihin nähden, joten ei termien käytöllä muuta väliä ole kuin että ei pääse syntymään periaatteellisia väärinkäsityksiä sisällöstä. Tai minullahan kävi niin, että en ymmärtänyt väärin enkä oikein vaan ajattelin että siis mitä tässä oikeastaan tarkoitetaan. Nyt jälkeenpäin tuli tosin mieleen, että jotenkinhan sitä saattaa tarkoittaa ´valtion menot´ samaksi kuin Suomi-valtiossa esiintyvät ´julkiset menot´, mutta vaikeaksi asia näinkin menisi. Niinpä täsmällisten termien käyttö olisi edellytys sisällön ymmärtämiselle, ei siinä sen kummemmasta ole kyse.

Ei auttanut muu kuin googlata. Sieltähän sitä löytyi Veronmaksajilta hyvää tietoa selkeässä muodossa.
´Valtion menot´ ovat juuri sitä luokkaa kuin oletin eli noin 55 miljardia (linkki).

Mitä ovat ´julkiset menot´?
Julkisilla menoilla tarkoitetaan sitä rahasummaa, joka käytetään julkisen sektorin eli valtion, kuntien ja sosiaaliturvarahastojen yhteiskunnallisiin velvoitteisiin niiden tuottamina palveluina tai maksamina tulonsiirtoina.
Ja tosiaan ´julkisten menojen´ osuus on tuo selvästi yli 55 prosenttia bruttokansantuotteesta nykyään. Tietoa ´julkisista menoista´ löytyy tästä.

Jos kiinnostaa, julkiset menot sektoreittain eli valtion, kuntien ja muiden kesken ilmenevät tästä
ja julkiset menot tehtävittäin näkyvät tässä.

Julkiset menot ovat siis yhteensä yli 100 miljardia, mikä on aivan muuta kuin vain ´valtion menot´.

Bruttokansantuotehan on lähes 200 miljardia
http://www.stat.fi/til/vtp/2012/vtp_2012_2013-03-01_fi.pdf

Sitten ovat olemassa ´valtionvelka´ ja ´julkisyhteisöjen velka´. Tässä on mielestäni jälleen sekaannuksen vaara käytännössä, kun puhutaan ´julkisesta velasta´. Mitä sillä mahdetaan milloinkin tarkoittaa? Sillä luultavasti olisi hyvä tarkoittaa juuri tuota julkisyhteisöjen velkaa tai ainakin tuoda kulloinenkin tarkoitus selvästi esille.

Valtionvelka on alle 100 miljardia, noin 90 miljardia, kuitenkin tällä hetkellä enintään 50 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Veronmaksajien taulukossa se on alle 90 miljardia tilanteessa 10/2013, tässä.

Sitten on tosiaan vielä se ´julkisyhteisöjen velka´ ja sen suhdeluku bruttokansantuotteeseen nähden, joka onkin muuten lähes 60 prosenttia kun siis valtionvelan osuus samaan aikaan lähenee 50:tä prosenttia. Näkyy kumpikin vielä tästä taulukosta. Julkisyhteisöjen velan euromäärää tarkasti en nyt löytänyt, mutta siitähän senkin voi päätellä.

Kaiken edellä olevan jälkeen on helpointa muistaa yksi prosenttiluku: sekä julkiset eli julkisyhteisöjen menot että julkisyhteisöjen velka kummatkin lähenevät 60:tä prosenttia bkt:sta, velka nopeammin jos taulukon ennustetta katsoo.

Lue myös blogin muita kirjoituksia, lue vaikka koko blogi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti