torstai 23. helmikuuta 2012

Iäkkäämpi henkilöstö – korkeampi tuottavuus

On suotavinta, että työyhteisö koostuu kaikenikäisistä työntekijöistä. Tämä on Saksan hallituksen ikätasa-arvoa koskevan raportin viesti. Erityisesti todetaan, että mitä enemmän on vanhempia työntekijöitä, sitä tuottavampi on organisaatio.

Onneksi edes Taloussanomat uutisoi tästä raportista (viitaten Bild-lehden uutiseen), kun muuten oli vaikea kovalla etsimiselläkään löytää siitä edes englanninkielisiä uutisia. Tämän englanninkielisen löysin, mikä olikin tarpeen.

Raportin viesti on ilmeisesti vastenmielinen niin työnantajataholle, talouselämälle, työntekijätaholle kuin monelle median seuraajallekin. Toitottavathan usein sekä nuoret että vanhat, että vanhempien ikäryhmien on syytä antaa tilaa nuoremmille ja siirtyä itse ansaitulle eläkkeelle. Tällä tavalla saadaan ruma ajatus näyttämään kauniilta.

Kielteinen ikäasenne velloi jopa menneissä presidentinvaaleissa. Törkeitä ikäheittoja esiintyi jatkuvasti. Puskista tietysti heitellään mitä tahansa, mutta myös merkittävät tahot toitottivat iän kielteisyyttä, tosin usein epärehellisen epäsuorasti vihjailemalla.

Mielipiteitä iäkkäämpiä työntekijöitä ja vaikkapa iäkkäämpää presidenttiä vastaan esittävät ilmeisesti usein ihmiset, jotka ovat itse tuon ikäisiä. Tämä on järjetöntä, epäeettistä ja aiheetonta ihmis(ikä)ryhmän halveksuntaa. Väkisin tulee näissä kohdin aina mieleen, että syynä on myös kateus. Kun on jo itse pois työelämästä, ei sallisi muillekaan ikäisilleen työelämässä menestymistä. Yleensä muuten vältän kateus-kortin heiluttelua, mutta tässä siihen on aihetta.

Vaikka vastavalmistuneelle oman alan työpaikan löytäminen on usein kohtuuttoman ponnistelun takana, on ponnistelussa kuitenkin toiveikkuutta ja myönteinen näkymä. Sen sijaan vanhempien työntekijöiden osalta vallitsee kielteinen asenne yhteiskunnassa, jota on vaikea murtaa. Kyseessä on vieläpä pattitilanne, jossa sekä ikäaiheen esille ottaminen että aiheen ohittaminen voi johtaa samaan huonoon tulokseen. Mutta kun iäkkäämmän organisaation paremmuus osoitetaan tutkimuksella, asia onkin täysin toinen. Tästä on kyse juuri nyt.

Usko nuoren henkilöstön parempaan tehokkuuteen on vain usko.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti