sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Perussuomalaiset, Keskusta ja Sdp – tiukka kuntavaalitaistelu

HS-gallupin helmikuussa julkaiseman kannatuskyselyn mukaan Sdp, Perussuomalaiset ja Keskusta ovat tasoissa. Niiden kannatusprosentit sijoittuvat 16,5:n ympärille. Tämä on erittäin kiinnostava tilanne jatkon kannalta.

Syksyllä on kuntavaalit, ja voidaan ajatella että nämä puolueet ovat samalla viivalla. Nyt nähdään, mikä puolue tästä kolmikosta toimii lähiaikojen politiikassaan fiksuimmin tai tekee parhaan kuntavaalikampanjan. Tällaisen tilanteen pitäisi nostaa reipasta kilpailuhenkeä jo ihan urheilullisessakin mielessä.

Mutta ovatko nämä puolueet sittenkään samalla viivalla eli onko näissä kannatusprosenteissa mukana jonkin verran presidenttiehdokkaiden menestymättömyyden tai menestymisen tuomaa hetkellistä miinusta tai plussaa. Jos tällaista hetkellistä ”harhaa” on, Sdp:llä ja Perussuomalaisilla saattaa olla odotettavissa myönteinen korjausliike ylöspäin ja Keskustalla korjausliike alaspäin. Vai onko niin, että Väyrysen hyvä menestys olisi antanut Keskustalle lisäkannatusta, mutta Sdp:n ja Perussuomalaisten kannatuksissa ei olisikaan niiden presidenttiehdokkaiden vaikutusta lainkaan?

Presidentinvaalien tulosten vaikutuksella jossittelu saattaa olla perusteetonta, joten paras lähteä siitä, että nämä kolme puoluetta ovat todellakin samalla viivalla. Nyt vain katsotaan, mikä kolmikosta ”juoksee pisimmän matkan” kuntavaaleihin mennessä.

Sdp:llä lienee menestymisvaikeuksia myös hallitusaseman takia. Sen sijaan Perussuomalaisilla ja Keskustalla on pikemminkin haasteita kuin ongelmia edessään. Perussuomalaisten pitää vain palauttaa kannatuksensa oikeissa vaaleissa. Eikä sen kannatus ole edes paljon pudonnut oikeista vaaleista. Liikkeellä on paljon liioittelua. Ja kuntavaaleissahan sillä on itse asiassa vain voitettavaa. Uskon myös, että Keskusta pysyy vähintään tässä galluptasossa, jos Väyrysen luoman innostuksen annetaan jatkua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti