tiistai 14. elokuuta 2012

Asuntojen hinnoissa jopa 30 prosentin laskutarve näkemykseni mukaan

Eilen oli Uusi Suomi –verkkolehdessä kiinnostava uutinen, joka koski asuntojen hintatasoa Suomessa. Uutisessa kerrottiin Deutsche Bankin tilastoselvityksestä, jossa käsitellään asuntojen hintoja eri maissa. Meillä asuntojen hinnat ovat kuulemma nousseet jopa niin paljon, että hintatason suhde vuokratasoon on 44 prosenttia yli pitkän ajan keskiarvon. Toisaalta tosin samassa selvityksessä todetaan, että suhteessa palkkatasoon asuntojen hinnat ovat kaksi prosenttia alle pitkäaikaisen keskiarvon. No minusta tuntuukin, että Suomi menettää markkinoitaan koko ajan korkeahkon palkkatasonsa takia. Tämä ei ollut vitsi. Tosin korkeus ei koske kaikkia aloja eikä toki kaikkia ihmisiäkään.

Todellakin Deutsche Bankin taulukossa ihan suoraan puhutaan ”home price/rentistä” ja ”home price/incomesta”. Piti vain tarkistaa alkuperäisestä lähteestä, että tulkitsen oikein uutista. Sitten siellä on vielä sarake, jonka mukaan Suomessa asuntojen hintataso on 21 prosenttia yli jonkin tason. Arvatkaa mikä on tämä jokin taso. No se on ikään kuin vuokratason ja palkkatason muodostama ”kokonaistaso”. Lasketaan vain yksinkertaisesti keskiarvo (44+(-2))/2=21. Tämä on mielenkiintoinen luku. Nimittäin usein asuntojen hintoja katsoessani tulen siihen tulokseen, että tuossakin on taas 23 prosenttia ylihintaa. Olen siis päätynyt samoihin, tosin yksinkertaisesti vain arvioimalla asunnon potentiaalista vuokratasoa. Hiukan tuo keskiarvoajatus tuntuu keksityn oloiselta näin äkkiseltään vaikkakin ymmärrettävältä ja suuntaa antavalta.

Miettikää vähän. Jos todella asuntojen hintataso suhteessa vuokratasoon on 44 prosenttia yli pitkän ajan keskiarvon, se merkitsee ”kääntäen” että asuntojen hintojen pitäisi laskea noin 30 prosenttia jotta ne palaisivat normaalille tasolle suhteessa vuokriin. Kannattaisikohan asuntosijoittajan odottaa 30 prosentin laskua ennen kuin lähtee ostoksille. Asuntosijoittajan tuottohan voi muodostua kahdesta asiasta, vuokratuotosta ja asunnon tulevasta arvonnoususta myyntiä silmällä pitäen. Mites mahtaa olla tilanne noiden suhteen tällä hetkellä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti