perjantai 24. elokuuta 2012

Facebookin tuloksen kasvuvauhti ja Facebookin arvo

Meinasin ruveta laskemaan Facebookille, Facebook-sijoitukselle, jonkinlaista nykyarvoa, mutta huomasin että laskelmastani olisi tullut täysin puutteellinen. Toisaalta taas kunnollisen laskelman tekeminen olisi ainakin minulle turhan haastava tehtävä.

Päädyinkin jälleen yksinkertaiseen tapaan arvioida Facebookin arvoa. Tämänkertainen arvioni perustuu hiukan eri näkökulmaan kuin aikaisempi, mutta siitä huolimatta päädyin saman suuruusluokan lopputulokseen kuin tuossa aikaisemmassa arviossani.

Lähden yksinkertaisesti siitä, että Facebookin nykyinen vuositulostaso olisi miljardi dollaria. Viime kvartaaleinahan Facebookin tulos on ollut jotakin muuta, mikä kai johtuu ainakin osittain suurista kertakuluista. Lähtekäämme siis miljardin dollarin nykyisestä tulostasosta.

Sekä Facebookin käyttäjämäärä että liikevaihto kasvanee tällä hetkellä noin 30 prosentin vuosivauhtia. Tuossakin kasvuvauhdissa on ilmeisesti tekemistä. Olkaamme kuitenkin positiivisia ja olettakaamme, että myös Facebookin tulos kasvaa 30 prosenttia seuraavat viisi vuotta. Viiden vuoden päästä vuositulos olisi siten 3,7 miljardia. Sen jälkeen oletan kasvun hidastuvan, jolloin Facebookista tulisi aika tavanomainen yritys. Siitä voi sitten kukin arvioida, mitä olisi valmis maksamaan yrityksestä, tai pikemminkin sen osakkeesta, esimerkiksi siinä vaiheessa. Itse pitäisin tuossa vaiheessa jonkinlaisena järkevänä arvona enintään 55 miljardia dollaria. Se olisi siis vasta viiden vuoden kuluttua, ei nyt vielä. Nythän markkina-arvo onkin pysytellyt selvästi alle 50 miljardissa monta päivää.

Aikaisemmassa arviossani oletin toisaalta Facebookin liikevaihtomahdollisuudet pienemmiksi kuin nyt mutta toisaalta suhteellisen tuloksen paljon korkeammaksi. Oletin, että Facebook pystyy vähentämään kulujaan alun voimakkaan kehitysvaiheen jälkeen, mutta näyttääkin käyvän toisin. Yritys joutuu jatkuvasti kehittämään uusia ideoita vähintään entiseen tahtiin, jotta se pysyisi hengissä.

Aiempaan arviooni voi mennä vaikkapa tästä, jotta saa käsityksen silloisesta lähestymistavastani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti