keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Korkeat rakennukset ja korkeat asuinalueet luovat tunnelmaa

Jossakin sentään uskalletaan rakentaa jotakin näyttävää eli tehdään 30 - 40–kerroksisia asuinalueita. Näin tapahtuu lähivuosina Helsingin Kalasatamassa ja Espoon Keilaniemessä (Uusi Suomi). Näyttävällä en tässä omasta näkökulmastani tarkoita pröystäilevän ja tuhlailevan näköistä, jollaisia kyseiset asuintornialueet toki saattavat olla, tai sitten eivät ole, vaan näyttävyydellä tarkoitan että korkeista taloista ja korkeista asuinalueista syntyy miellyttävä tunnelma ja niissä silmä lepää.

Kun kerrostaloja rakennetaan, niiden ei tarvitsisi aina olla niin maanläheisiä. En tiedä, millainen valitusporu näiden Kalasataman ja Keilaniemen alueiden suunnittelun hidasteena on mahdollisesti ollut, mutta luulen että esimerkiksi Jyväskylässä korkeista asuinalueista puhuminenkin saa aikaan tyrmäävän vastustuksen. Ihanne lienee, että jos kerrostalo niin mieluiten kaksi kerrosta. Tosin onhan myös Jyväskylässä näitä korkeita mutta alle 15-kerroksisia asuintaloja, kun on Lutakko ja nyt on rakentumassa asuntomessualue 2014. Sitten on joku yksittäinen talo muualla aikaisemmilta ajoilta.

Vaikuttaa myös siltä, että hiukankin korkeampien talojen esteenä esimerkiksi Jyväskylässä on se että sanotaan että ympäristöään korkeampi uudisrakennus dominoisi viereistä arkkitehtuuria ja siitä ei tykätä. Näin ollen korkeahkojakin taloja voi tulla lähinnä vain siten, että rakennetaan uusi asuinalue, tai vuosien aikana on jostakin syystä onnistunut syntymään jokunen yksittäinen rakennus. Toki pitäähän korkeisiin taloihin löytyä jostakin asukkaat eli pitää olla ihmisiä ja tarve. Esimerkiksi Helsinkiin on menijöitä aina vain lisää.

Lue myös blogin muita kirjoituksia, lue vaikka koko blogi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti